17:54 13.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Кіровоградській області - соцопитування

4 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Кіровоградській області - соцопитування

 Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Кіровоградській області - її готові підтримати 24,1% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада по 4 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Кіровоградської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області та за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 13,4% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 12,9%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 10,0%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 9,6%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 4,9%, за лідера партії "За життя" Вадима Рабіновича і позафракційного народного депутата Олександра Шевченка - по 4,1%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 3%. Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, чверть опитаних вірить, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла більш ніж утричі. У перемозі П.Порошенка упевнені 11% (у 2017 році - стільки ж). Перемогу В.Зеленського бачать імовірною близько 6%, Ю.Бойка - 5%, О.Ляшка - 4%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 2%. У своїх фаворитах упевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко, П.Порошенка та В.Рабіновича.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 60% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 25,9% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати голос 15,6%, за "БПП Солідарність" - 11,2%, "Опозиційний блок" - 10,3%, Радикальну партію - 8,8%, партію "За життя" - 4,8%, "Громадянську позицію" - 4,7%. Рейтинг інших партій менше ніж 4%. Водночас 18% не визначилися з вибором.

Жителі Кіровоградської області оцінюють діяльність місцевої влади краще, ніж центральної. 9% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, дещо більша кількість (11%) - діяльністю прем'єра В.Гройсмана і лише 3% - Верховної Ради. Водночас більше ніж 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Дещо краще її оцінюють жителі обласного центру.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації знизився (з 39% до 19%), так само, як і рівень задоволеності роботою міського/сільського голови (з 51% до 36%). Рівень задоволеності місцевими головами вищий серед жителів малих міст і сіл.

Незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області швидше нейтрально-позитивні. Майже кожен третій-четвертий вважає, що стан справ в Україні та їхній місцевості покращиться наступного року. Переважна більшість (40-50%) вважає, що ситуація не зміниться. Від 11% до 15% вважають, що вона погіршиться.

Військовий конфлікт на сході України (79%) - найбільша проблема загальнодержавного рівня, за оцінками жителів області. Також, на думку опитаних, значною є проблема безробіття (47%). При цьому на особистому рівні опитаних швидше хвилюють низькі доходи і підвищення тарифів на комунальні послуги - по 51%. Безробіття, інфляція та проблема низького доходу гостріше відчуваються в селах, тоді як проблема тарифів, медобслуговування і соціального захисту більше турбує жителів обласного центру.

Жителі Кіровоградської області найбільше вказували на культурно-історичну близькість із жителями Черкаської, Одеської, Миколаївської, а також Київської та Дніпропетровської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близьким до Білорусі, Польщі та РФ.

За останній рік кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном, зросла (з 26% до 38%), при цьому 65% із них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (53%).

70% вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 13% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 11% - за надання російській статусу державної.

Близько половини опитаних (52%) вважають РФ країною-агресором стосовно України. При цьому 30% - протилежної думки, 18% - не змогли визначитися з відповіддю.

Підтримка вступу України до ЄС залишається на тому самому рівні (45-46%). Вступ до НАТО підтримують, як і минулого року, 37%. При цьому дещо зменшилася кількість противників союзу з цим військовим блоком (з 32% до 29%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції проєвропейський вектор має 42% підтримки, Митний союз - 9%. У динаміці зменшилася кількість тих, хто виступає за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (з 34% до 26%).

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА