11:51 14.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Житомирській області - соцопитування

4 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Житомирській області - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Житомирській області - її готові підтримати 22,1% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада до 2 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Житомирської області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 14,5% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 12,0%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 11,9%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 5,7%, за музиканта Святослава Вакарчука - 5,5%, за лідера "Опозиційної платформи - за життя" Юрія Бойка - 3,5%, за народного депутата, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва - 3,4%. Рейтинг інших кандидатів - менше 3%.Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, кожен п'ятий житель Житомирської області вірить, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 11% (у 2017 році - 15%). Перемогу В.Зеленського бачать 5%, О.Ляшка - близько 4%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені переважно прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 38% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 25,1% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 16,3%, "БПП "Солідарність" - 12,4%, Радикальну партію - 10,6%, "Громадянську позицію" - 5,3%, "Опозиційний блок - 4,3%. Рейтинг інших партій - менше 4%. Водночас майже чверть жителів області не визначилися з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. По 13% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка та прем'єра В.Гройсмана і тільки 7% - Верховної Ради. У той же час, більше 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки в обласному центрі.

25% опитаних задоволені діяльністю обласної державної адміністрації (у 2017 - 28%). Протягом року рівень задоволеності діяльністю міського/сільського голови не змінився (42%). Місцевими керівниками більш задоволені в обласному центрі та в селах.

Водночас незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області скоріше позитивно-нейтральні. Кожен п'ятий вважає, що стан справ, і в Україні, і на місцях покращиться наступного року. Половина опитаних вважають, що ситуація не зміниться. Незважаючи на це, близько 20% мають негативні очікування.

Воєнний конфлікт на сході України (61%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (48%), підвищення тарифів на комунальні послуги (45%) і підвищення цін на основні товари, інфляція (35%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати і пенсії, безробіття та інфляція більш гостро відчуваються в сільській місцевості, відсутність можливостей підприємництва, освіти, зростання злочинності - в малих містах.

Жителі Житомирської області частіше вказували на культурно-історичну близькість із жителями Київської та Вінницької областей. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Білорусі та Польщі, а також до РФ.

За останній рік дещо зросла кількість охочих працювати за кордоном (з 22% до 32%), при цьому 60% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (47%), жителів обласного центру (38%), респондентів середнього достатку (36%).

74% вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 14% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 9% - за надання російській мові статусу державної.

Переважна половина опитаних (64%) вважають Росію країною-агресором стосовно України. 20% - протилежної думки, 16% - не визначились.

За останній рік у Житомирській області дещо зменшилася кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (з 61% до 57%) і НАТО (з 48% до 44%). Водночас кількість противників не збільшилася. Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (51%), 34% - за рівновіддаленість України від РФ і Заходу, лише 5% - за вступ до Митного Союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада до грудня 2018 року провела національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА