18:59 16.12.2018

РФ не готова обговорювати звільнення утримуваних українців і весь світ переконався, що їх звільнення в руках тільки Путіна

3 хв читати
РФ не готова обговорювати звільнення утримуваних українців і весь світ переконався, що їх звільнення в руках тільки Путіна

Саме тоді, коли представники України постійно піднімають питання звільнення незаконно утримуваних у Російській Федерації та на окупованих нею територіях українських політв'язнів, Росія демонструє неготовність обговорювати це питання, підкреслює президент України Петро Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві.

"Російська сторона демонструє неготовність обговорювати, незважаючи на те, що фактично щодня українська сторона ставить це питання на порядок денний ... Зараз весь світ переконався, в чиїх руках знаходиться ключ від звільнення українських політв'язнів, українських військовополонених, так само в чиїх руках знаходиться ключ від миру між Росією і Україною. Ім'я цієї особи, я думаю, ви знаєте", - сказав П.Порошенко на прес-конференції в неділю в Києві.

Президент України розповів, що коли раніше ще спілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним, то українська сторона отримала і погодилася на варіант обміну деяких громадян РФ, що знаходяться під судом в Україні, на політв'язнів в Росії українців режисера Олега Сенцова і журналіста Романа Сущенка після завершення судових процесів над ними . За словами глави держави, наразі ініціатива знаходиться на російській стороні.

"Я хочу заявити зараз, що коли ми ще мали можливість розмовляти з Путіним, ми отримали сигнали, що після завершення судового процесу над Сенцовим і Сущенком не виключено, що в найближчій перспективі у нас буде обмін і навіть називалися прізвища тих, кого РФ готова поміняти на Сенцова і Сущенка. Я хочу заявити, що своєчасно погодився на це. І сьогодні м'яч знаходиться на полі РФ", - підкреслив П.Порошенко.

Президент України зазначив, що вирішення питання звільнення полонених і незаконно утримуваних українців завжди залежить виключно від В.Путіна. "Те, що вже рік ми не можемо звільнити жодного українського заручника з окупованих територій, ми не можемо звільнити ні політв'язня з в'язниць Росії, ні з території незаконно анексованого Криму, полягає не в тому, що президент Російської Федерації спілкується чи не спілкується з Порошенком. Воно полягає в тому, що він не бажає їх звільняти", - підкреслив глава держави.

"Він неодноразово демонстрував, що це залежить виключно від його, навіть не політичної волі, а бажання. Захотів - звільнив, захотів - ні. І це вже точно ніяк не залежить від тих, хто сидить у рамках Тристоронньої контактної групи, точно не залежить від церкви", - додав П.Порошенко.

"Коли ми спілкувалися, коли ми не спілкуємося, коли він мав цю аргументацію або іншу - він не звільняв наших заручників", - також зазначив він.

Президент України додав, що глава російської держави поводиться в питанні звільнення українських моряків так само, як і раніше в питаннях звільнення українських політв'язнів і заручників на окупованих Росією територіях.

Глава держави вкотре підкреслив, що 24 військовослужбовця Військово-морських сил ЗС України знаходяться в російському полоні і відповідно до Женевської конвенції мають статус військовополонених. "Вони в суді чітко про це заявили, і вони не підсудні російській юрисдикції", - підкреслив П.Порошенко.

Глава держави також нагадав, що з питання звільнення полонених українців завжди звертався до всіх, до кого міг, в тому числі і до будь-яких церковних ієрархів з проханням втрутитися в цей процес і допомогти Україні. "Це точно не залежить від лідерів світу. Це залежить від однієї людини", - зазначив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА