19:54 16.12.2018

Протидія РПЦ створенню незалежної української церкви була очікуваною, але недооціненою

3 хв читати
Протидія РПЦ створенню незалежної української церкви була очікуваною, але недооціненою

Президент України Петро Порошенко заявляє, що протидія з боку Російської православної церкви процесу створення незалежної Православної церкви України було очікуваною, але в підсумку все одно недооціненою, з чого українській стороні необхідно зробити відповідні висновки.

"Однак, мені, здається, ми недооцінили її вплив на дочірню структуру в Україні (УПЦ Московського патріархату - ІФ). Тут державу нашу обвинувачують у безпідставному тиску, але з більш ніж десяти ієрархів УПЦ МП, які підписали звернення до Вселенського патріарха і твердо пообіцяли прийти на собор, в Софію (собор Святої Софії в Києві - ІФ) прийшли лише двоє. Це результат тиску, але точно не нашої країни. І тут нам є з чого робити висновки, це тема для окремої розмови", - сказав глава української держави на прес-конференції в неділю в Києві.

За словами П.Порошенка, підготовка до об'єднавчого собору була непростою.

"У нас було, як мінімум п'ять випадків, коли переговори з підготовки та проведення собору заходили в глухий кут. І вихід знаходили за моєї участі ... консультації відбувалися дуже напружено, але хочу заявити, що вихід кожного разу знаходився, і сторони йшли на поступки один одному,"- розповів він.

Президент знову заявив, що ніхто силою не буде змушувати переходити до новоствореної церкви, це можливо тільки добровільно.

"І гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в церковній структурі, яка збереже єдність з Російською православною церквою ... але також я гарантую, ще раз повторюю ..., що держава захистить права тих священиків, тих мирян Української православної церкви Московського патріархату , які добровільно вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними створювати єдину церкву", - підкреслив П.Порошенко.

Глава держави зазначив, що "проект автокефалії і отримання томосу виник не в повітрі і не спонтанно".

"Він є органічною частиною нашої осмисленої і вивіреної стратегії на остаточну і безповоротну деколонізацію України від Російської імперії, повний і беззастережний вихід з пострадянського стану та сфери російського впливу", - сказав президент.

За його словами, ця стратегія неухильно втілюється в життя протягом п'яти років, починаючи з Революції гідності і президентських виборів 2014 року.

"Вона проявилася в Угоді про асоціацію з ЄС ... у "безвізі", в який багато хто не вірив, а сьогодні сприймають це як даність. У подоланні залежності від російського газу і побудові нашої української енергетичної незалежності ... У розвитку сильної армії і її переході на стандарти НАТО", - зазначив П.Порошенко.

За його словами, рішення Вселенського патріархату про створення незалежної Православної церкви України "рішуче відкидає галюцинаційні претензії Москви на Україну як нібито канонічну територію Російської церкви, тобто самої Росії".

"І тому ... синодальне рішення Вселенського патріархату стає вагомим документом на захист територіальної цілісності України", - підкреслив глава української держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА