12:35 17.12.2018

Новинський вимагає від Порошенка оприлюднити текст його угоди зі Вселенським патріархатом

2 хв читати

Голова парламентської фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський вимагає від президента України Петра Порошенка оприлюднити текст угоди про співпрацю і взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

"Звертаюся до президента негайно розсекретити текст його угоди з патріархом Варфоломієм. Прошу вважати це депутатським запитом до Адміністрації президента", - заявив В.Новинський на погоджувальній раді керівників фракцій і груп у понеділок у Києві.

Як повідомлялося, 3 листопада президент України П.Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Києвом та Константинопольським патріархатом щодо створення помісної православної церкви в Україні.

"Угода, яку ми сьогодні підписали, завершує цей процес... створює всі умови для того, щоб процес надання, точніше підготовки, до Собору, процес надання томосу було проведено абсолютно в чіткій відповідності до канонів православної церкви", - сказав П.Порошенко журналістам після зустрічі з Варфоломієм у Стамбулі.

Патріарх Варфоломій назвав історичним моментом підписання угоди про співпрацю між Вселенським патріархатом та Україною.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Адміністрації президента, підписана П.Порошенком та патріархом Варфоломієм угода передбачає співпрацю щодо створення незалежної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією та законам, сприяє цим процесам.

Також, згідно з угодою, буде зареєстровано місію Вселенського патріархату в Києві - фактично посольство, яке представлятиме Вселенську патріархію в Києві та сприятиме зв'язкам незалежної Української церкви зі Вселенським православ'ям.

Отже, це і є ставропігія (представництво), відкриття якої передбачене тим же рішенням Синоду Вселенського патріархату, яким підтверджено надання автокефалії Православній церкві в Україні та знято заборону з глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета, предстоятеля УАПЦ митрополита Київського і всієї України Макарія та їхніх послідовників.

За інформацією прес-служби, згадані рішення - це черговий крок до отримання томосу, його надання прямо зазначено в угоді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА