12:38 17.12.2018

Тимошенко, Порошенко та Гриценко є лідерами президентського рейтингу у Львівській області - опитування "Рейтингу"

4 хв читати
Тимошенко, Порошенко та Гриценко є лідерами президентського рейтингу у Львівській області - опитування "Рейтингу"

Голова партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, нинішній президент України Петро Порошенко та голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко лідирують у президентському рейтингу у Львівській області, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 2 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Львівської області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області та за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

Так, згідно з опитуванням, Ю.Тимошенко готові підтримати 16,7% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, П.Порошенка - 15,5%, А.Гриценка - 14,8%.

За мера Львова, лідера "Об'єднання "Самопоміч" Андрія Садового проголосували б 10,4% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, за рок-музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука - 9,9%, за шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського - 6,8%, позафракційного народного депутата Олександра Шевченка - 6,1%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 4,1%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 3%. Водночас майже кожен шостий житель області не визначився з вибором кандидата.

Чверть опитаних вірить, що на президентських виборах переможе П.Порошенко. В перемозі Ю.Тимошенко впевнені 17%. За останній рік кількість тих, хто переконаний у перемозі обох кандидатів, зросла вдвічі. Перемогу А.Гриценка бачать близько 6%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 3% опитаних. У своїх фаворитах упевнені здебільшого прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює лідер "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко. За нього не проголосувала б у жодному разі половина опитаних.

У рейтингу партій серед тих, хто визначився і візьме участь у виборах, лідирують ВО "Батьківщина", яку підтримують 18%, "Громадянська позиція" - 16,6% і ВО "Самопоміч" - 15%. За "БПП "Солідарність" готові віддати свої голоси 13,4%, за партію "Слуга народу" - 7,3%, "УКРОП" і ВО "Свобода" - по 6,6%. Рейтинг інших партій - менше ніж 4%. Водночас майже кожен шостий житель області не визначився з вибором партії.

Жителі Львівської області оцінюють діяльність місцевої влади дещо краще, ніж центральної. Так, 20% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, така сама кількість - діяльністю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і лише 10% - Верховної Ради. Водночас близько 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки - в селах.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації збільшився (з 22% до 35%), як і рівень задоволеності міським/сільським головою (з 38% до 54%). Рівень задоволеності діяльністю ОДА вищий серед жителів малих міст.

Водночас, незважаючи на негативні оцінки стану справ у країні та області, загальні очікування серед жителів області скоріше позитивно-нейтральні. Лише кожен п'ятий-шостий вважає, що стан справ, і в Україні, і на місцях погіршиться наступного року. Майже половина вважають, що він не зміниться, а кожен п'ятий має оптимістичні очікування щодо майбутнього.

Воєнний конфлікт на сході України (79%) і хабарництво та корупція у владі (53%) - дві основні загальнодержавні проблеми за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій, підвищення тарифів на комунальні послуги (по 50%) і підвищення цін на основні товари (49%). Підвищення цін на основні товари гостріше відчувається в сільській місцевості та інших містах області.

Жителі Львівської області порівняно частіше вказували на культурно-історичну близькість із населенням Івано-Франківської та Тернопільської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону відчувають найбільшу близькість до Польщі, дещо меншу - до Білорусі та Словаччини.

Третина опитаних висловили бажання працювати за кордоном. За останній рік їх кількість не змінилася. При цьому 55% із них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (27% не планують цього). Традиційно вищий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (55%) і більш заможних людей (44%).

Також, відповідно до опитування, 90% респондентів вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 7% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в деяких регіонах, лише 1% - за надання російській мові статусу державної.

Абсолютна більшість опитаних (92%) вважають Росію країною-агресором стосовно України. Лише 5% - протилежної думки.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до НАТО (з 73% до 78%). Вступ до ЄС підтримують 85% (у 2017-му - 82%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції вступ до ЄС підтримують 80%, за рівновіддаленість України від РФ і Заходу - 12%, лише 1% - за вступ до Митного союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА