14:21 17.12.2018

Отримання Україною військово-технічної допомоги США в 2019 році залежить від темпів реформи системи ВТС - Пашинський

3 хв читати

Отримання Україною в 2019 році військово-технічної допомоги США залежатиме від темпів розпочатої реформи системи ВТС, заявляє голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, народний депутат (фракція "Народний фронт") Сергій Пашинський.

Під час погоджувальної ради керівництва парламентських груп і фракцій у понеділок він нагадав, що в умовах гібридної війни РФ Україна отримує від стратегічних партнерів і союзників, зокрема, військово-технічну допомогу.

"Наприклад, у бюджеті США на 2019 рік передбачено $250 млн допомоги (Україні у сфері оборони - ІФ). Більше того, цю цифру може бути збільшено до $400 млн. Але є одне "але", - сказав він.

"США поставили чітку умову: ми цю допомогу, саме військово-технічну, а не якусь іншу, отримаємо лише тоді, коли внесемо зміни до законодавства і дозволимо Міністерству оборони, Збройним силам України укладати прямі контракти (у сфері ВТС - ІФ)", - заявив він.

"Це дуже проста ідея: на сьогодні у нас ще залишився радянський пережиток - так званий інститут спецекспортерів. Тут немає інтриг", - сказав нардеп.

Як повідомлялося, в листопаді 2017 року Сенат США схвалив проект закону "Бюджет США на 2018 рік на потреби національної оборони", що передбачає можливість надання Україні $350 млн військової допомоги, включно з постачанням летального оборонного озброєння. У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 ПТРК Javelin та 210 ракет до них на $47 млн. За даними української сторони, постачання американських ПТРК забезпечено у квітні на умовах, що оборонне озброєння не використовуватиметься на лінії зіткнення в зоні бойових дій на Донбасі.

Згідно з озвученими в 2018 році спецпредставником Держдепартаменту США з питань України Куртом Волкером даними, США планують постачати озброєння Україні у рамках комплексного підходу: частину озброєння планується поставити на безоплатній основі у рамках допомоги уряду США, крім того, Київ також зможе закуповувати американське озброєння з урахуванням потреб армії.

Обсяг військової допомоги США Україні з 2014 року, за даними американської сторони, оцінюється у більш ніж $600 млн. Надана військова допомога включала, зокрема, позашляховики HMMWV, контрбатарейні радари AN/TPQ-36/49, малі розвідувальні БПЛА RQ-11B Raven, засоби захищеного зв'язку.

Нині Україна та США опрацьовують питання розширення двостороннього ВТС, зокрема сприяння США в зміцненні української системи ППО.

Згідно з раніше озвученими оцінками української сторони, активізації двостороннього ВТС має сприяти підписання нових українсько-американських угод про оборонні закупівлі, направлені, зокрема, на реалізацію озвучених США в 2014 році ініціатив у частині компенсації втрат українського ОПК від розриву ВТС із РФ.

Заходи з лібералізації чинної системи ВТС України закріплені рішенням РНБО від 26 червня 2018 року "Про вдосконалення держполітики щодо забезпечення ЗСУ та інших військових формувань оборонною продукцією іноземного виробництва" і введені в дію указом президента №185/20 від 26 червня. Вжиті заходи передбачають, зокрема, надання українським виробникам озброєнь і військової техніки (ОВТ) усіх форм власності права на здійснення без участі держпосередників експорту продукції власного виробництва та імпорту оборонної продукції для потреб власного виробництва; можливість самостійного імпорту оборонної продукції приватними оборонними підприємствами, що мають прямі дилерські контракти із зарубіжними виробниками ОВТ; право на здійснення прямих закупівель ОВТ за імпортом у рамках держоборонзамовлення (ДОЗ), за умови, що їх не виробляють в Україні, силовими структурами, зокрема Міністерством оборони.

Очікується, що лібералізація системи ВТС держави дасть змогу суттєво прискорити процес переозброєння армії сучасними зразками ОВТ в умовах обмежених можливостей оборонного бюджету, а також підвищити конкурентоспроможність українського ОПК на світових ринках озброєнь.

Держкомпанію "Укрспецекспорт", уповноваженого держпосередника у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту-імпорту продукції та послуг, що підлягають експортному контролю, створено у вересні 1996 року. З грудня 2010 року за рішенням уряду "Укрспецекспорт" і його дочірні підприємства входять до складу держконцерну "Укроборонпром".

С.Пашинський - екс-голова наглядової ради "Укроборонпрому" (2014 рік - листопад 2016 року). У листопаді 2016 року подав главі держави прохання про відставку з цієї посади, за його словами, щоб уникнути спекуляцій "про конфлікт інтересів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА