07:13 18.12.2018

Генасамблея ООН закликала звільнити українських військовополонених моряків і припинити анексію Криму

2 хв читати
Генасамблея ООН закликала звільнити українських військовополонених моряків і припинити анексію Криму

Генеральна Асамблея ООН висловлює свою стурбованість у зв'язку з триваючими діями Росії поблизу Чорного і Азовського морів, включаючи їх мілітаризацію, закликає припинити анексію Криму і вивести свої збройні сили, а також звільнити полонених у Керченській протоці українських моряків.

Згідно з результатами голосування, Генасамблея ООН підтримала резолюцію "Проблема мілітаризації АР Крим та міста Севастополь, України, а також районів Чорного та Азовського морів" (A / 73 / L.47), ініційовану українською делегацією.

"За" українську резолюцію проголосували 66 держав, "проти" проголосували 19, утримались 72 делегата.

Зокрема, в даній резолюції Генасамблея ООН закликає Російську Федерацію беззастережно і невідкладно звільнити судна "Бердянськ", "Нікополь", "Яни Капу" та їхні екіпажі і обладнання, закликає також проявляти максимальну стриманість з метою негайної деескалації ситуації.

У документі висловлюється серйозна стурбованість з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Росією, а також - заклопотаність повідомленнями про триваючу дестабілізацію обстановки в Криму внаслідок поставок РФ систем озброєнь, включаючи літаки і ракети, здатні нести ядерну зброю, направлення нею військового персоналу на територію України, і настійно закликається Російська Федерація до припинення такої діяльності.

Генасамблея також засуджує будівництво і відкриття моста через Керченську протоку, що сприяє подальшій мілітаризації Криму, і засуджує зростаючу військову присутність Російської Федерації в районах Чорного і Азовського морів, в тому числі в Керченській протоці, і обмеження там міжнародного судноплавства.

Резолюція закликає Російську Федерацію утримуватися від перешкоджання законному здійсненню навігаційних прав і свобод в Чорному і Азовському морях і в Керченській протоці.

Вказується, що, зокрема, анексія Криму РФ суперечить зобов'язанням, узятим у відповідності до Будапештського меморандуму, в якому, зокрема, було підтверджено зобов'язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

Дипломати звертають увагу на проведення в Криму численних військових навчань російських збройних сил, що може підірвати регіональну безпеку і тягне за собою значні довгострокові негативні екологічні наслідки в регіоні, і закликають Росію вивести свої збройні сили з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію території України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА