19:45 18.12.2018

Рада директорів СБ вирішила надати Україні гарантії на $750 млн

3 хв читати
Рада директорів СБ вирішила надати Україні гарантії на $750 млн

Рада директорів Світового банку (СБ) прийняла рішення про надання Україні фінансової гарантії на суму $750 млн, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Вітаю рішення ради директорів Світового банку про надання Україні фінансової гарантії на суму 750 млн дол. Це не лише важливий сигнал твердої підтримки нашої держави. Це також чітке визнання з боку авторитетного інституту нашого відчутного прогресу на шляху реформ, зокрема у фінансовому секторі", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Президент наголосив, що такі рішення додають упевненості в тому, що Україна йде правильним шляхом.

"Спасибі нашим партнерам за надійну підтримку і віру в Україну", - додав П.Порошенко.

Раніше П.Порошенко повідомив, що гарантії Світового банку - це підтримка реформ.

Як повідомляється на веб-сайті СБ, надання гарантій у розмірі $750 млн допоможе Україні залучити до державного бюджету на міжнародних ринках близько $1 млрд.

Гарантії надаються як стимул реалізації важливих реформ у банківській системі, в сфері протидії корупції, пенсійного забезпечення, субсидування житлово-комунальних послуг і охорони здоров'я, а також реформи ринку землі.

СБ впевнений, що зміцнення корпоративного управління державними банками, збільшення прозорості обліку сільськогосподарських земель і створення антикорупційного суду допоможуть зміцнити головні ринки та інститути, які мають величезне значення для інвестицій у країну, і для її економічного зростання. У свою чергу реформування систем пенсійного забезпечення, субсидування житлово-комунальних послуг і сфери охорони здоров'я допоможе знизити тиск на державний бюджет з одночасним підвищенням якості надання цих важливих державних послуг.

"Світовий банк вітає прагнення уряду реалізувати ці історично важливі реформи для економічного зростання, забезпечення фіскальної стабільності та поліпшення якості соціальних послуг у складних економічних умовах. Подальша реалізація цих реформ допоможе підняти рівень життя українців", - процитовано в повідомленні слова віце-президента СБ у Європі та Центральній Азії Сиріла Мюллера.

"Програма реформ, на підтримку якої надані гарантії, забезпечує усунення структурних проблем і є сигналом для інвесторів, що Україна здатна підтримувати динаміку реформування та усувати макроекономічну вразливість в умовах передвиборної невизначеності. Це має особливе значення для забезпечення належного бюджетного фінансування в контексті погіршення доступу до зовнішніх ринків запозичень для країн, що розвиваються", - наведені слова директора СБ у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконена.

У повідомленні також зазначено, що група СБ з травня 2014 року надала Україні $5,5 млрд, а також гарантію оплати газу в розмірі $500 млн. Більшість інвестиційних проектів СБ націлені на підвищення якості базових державних послуг, а також розвиток приватного сектора.

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів України під час засідання у вівторок затвердив граничну вартість запозичень в євро під гарантію СБ на рівні 4,9% річних.

Згідно з пояснювальною запискою до рішення, текст якої має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", кошти будуть надані двома траншами. Перший - гаситься єдиним платежем через чотири роки, другий - у рамках амортизаційного механізму: через чотири роки і шість місяців після залучення коштів позика підлягає поступовому погашенню певними сумами кожні півроку. Остаточне погашення другого траншу має бути через 10 років після залучення.

Кредит залучається у Deutsche Bank AG і TMF Global Service (UK) Limited (обидва - Велика Британія) під гарантію Міжнародного банку реконструкції і розвитку (структура СБ - ІФ).

Комісію за організацію випуску встановлено на рівні 0,8% загальної суми позики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА