17:42 19.12.2018

Профільний комітет ВР схвалив до другого читання текст "мовного" законопроекту

3 хв читати
Профільний комітет ВР схвалив до другого читання текст "мовного" законопроекту

Комітет Верховної Ради з питань культури та духовності схвалив до другого читання текст законопроекту (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", члени комітету на засіданні в середу ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону в редакції, запропонованій комітетом.

Голова комітету з питань культури та духовності (фракція "Народний фронт") Микола Княжицький зазначив, що члени комітету довго працювали над цим законопроектом.

"Ми останні, думаю, два тижні щодня збиралися, опрацьовували поправки, шукали рішення, проводили міжнародні переговори, не приховую цього, і з послами "Великої сімки", і з генеральним секретарем НАТО, і з президентом Європейського парламенту за участю голови Верховної Ради", - сказав він на засіданні комітету.

За словами М.Княжицького, нардепи подали понад 2 тисячі правок до проекту закону.

"Звісно, законопроект зміниться, але не дуже сильно. Він зміниться, я сказав би, в більш логічну з правової точки зору сторону. Кардинальних змін не буде", - сказав він журналістам.

М.Княжицький також засумнівався в тому, що парламент розгляне законопроект у четвер.

"Залежить від фракцій коаліції. Я не думаю, що це буде завтра. Поки що до кінця готовності в залі немає. Сподіваюся, що наприкінці січня – на початку лютого вона буде", - додав нардеп.

Народний депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Ярослав Лесюк наполягав на тому, щоб комітет на засіданні розглядав кожну поправку, подану народними депутатами до ініціативи. Однак його пропозиція не здобула підтримки.

Комітет затвердив проект закону з правками на підставі того, що підготувала робоча група, до якої входили його члени.

Як повідомлялося, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні комітетський законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної.

Законопроект передбачає створення інституту уповноваженого з захисту державної мови. Функціями уповноваженого буде захист української мови як елемента конституційного ладу та захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у всіх сферах суспільного життя на всій території країни.

Передбачено також кримінальну відповідальність "за публічне приниження і зневагу до державної мови". Вона буде аналогічною тій, яку передбачено за публічну наругу над державним прапором, гербом, гімном - штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на термін до 3 років.

Автори законопроекту пропонують встановити в Кодексі про адміністративні правопорушення штрафи від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 мінімум - 17 грн) для посадових осіб за порушення вимоги в обов'язковому порядку використовувати державну мову в органах державної влади, місцевого самоврядування та Криму, на державних і комунальних підприємствах, у Збройних силах, органах правопорядку.

За порушення цього закону в частині використання української мови на телебаченні та радіо передбачено штрафи від 500 до 600 неоподатковуваних мінімумів.

Водночас за порушення цього закону в частині застосування державної мови при наданні інформації про товари та послуги суб'єктами господарювання всіх форм власності пропонується карати посадовців штрафами від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ВР також пропонується встановити обов'язкове використання української мови в різних сферах - в органах державної та місцевої влади, в освіті, науці, культурі, телебаченні, армії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА