08:03 20.12.2018

Під санкції потрапили працюючі на Дерипаску, підозрювані в атаці в Солсбері, зломі WADA і втручанні в вибори

3 хв читати
Під санкції потрапили працюючі на Дерипаску, підозрювані в атаці в Солсбері, зломі WADA і втручанні в вибори

Доповнення, внесені в середу до санкційних списків Мінфіну США, розділені на чотири категорії, пов'язані з діяльністю російського бізнесмена Олега Дерипаски, з обвинуваченнями Росії у втручанні в вибори в США, у зломі бази даних WADA і стосуються отруєння в Солсбері, йдеться в прес-релізі американського відомства.

"Сьогодні Управління з контролю над іноземними активами Мінфіну США вдалося до дій у відповідь на триваюче ігнорування міжнародних норм з боку Росії", - йдеться в прес-релізі відомства.

"Мінфін США вводить санкції щодо співробітників російської розвідки, які брали участь в кіберопераціях з втручання в вибори 2016 року, а також в іншій підривній діяльності. Ми діємо стосовно співробітників служб, які працювали в інтересах олігарха, до якого застосовані санкції, які зламали базу WADA і вчинили хакерські атаки на інші міжнародні організації і які брали участь в інший підривній діяльності", - наводяться в документі слова глави Мінфіну Стівена Мнучіна.

"Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з міжнародними союзниками і партнерами для прийняття колективних заходів для стримування і захисту від підривної діяльності Росії, її представників та розвідувальних органів", - зазначає С.Мнучін.

Під санкції США потрапив співробітник ГРУ Віктор Бояркин, який, за даними представників США, пов'язаний з діяльністю О.Дерипаски, на якого вже поширюються американські санкції.

Також санкції були введені проти двох росіян - імовірно співробітників ГРУ Анатолія Чепиги (Боширова) і Олександра Петрова (Мишкіна), - яких у Великобританії обвинуватили в скоєнні замаху на екс-полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері в березні 2018 року.

Більше того, в прес-релізі стверджується, що в період 2016 і 2018 роками, пов'язані з російськими спецслужбами хакери намагалися провести кібератаки проти WADA, ОЗХЗ та інших НУО. У документі вказується, що 4 жовтня 2018 року влада Нідерландів оголосила про висилку чотирьох офіцерів ГРУ РФ, які нібито здійснювали шкідливу діяльність проти ОЗХЗ, а Мін'юст США висунув проти них обвинувачення за кібератаки.

У зв'язку з цим під санкції США в середу потрапили передбачувані співробітники ГРУ Олексій Моренець, Олег Сотников, Євген Серебряков і Олексій Мінін.

Також Мінфін США згадує проект "Лахта", який, на думку відомства "намагався втручатися в політичні і виборчі системи в усьому світі".

"Щонайменше, з 2014 року в проекті "Лахта" для втручання у вибори використовували, крім іншого, фіктивних осіб в мережі Інтернет, які називалися громадянами США і втручалися в американські вибори", - підкреслюється в прес-релізі.

При цьому в документі сказано, що російські компанії "Конкорд менеджмент і консалтинг" і "Конкорд катерінг" контролювали фінанси проекту "Лахта" і надавали рекомендації щодо кадрів.

Проект "Лахта" взаємодіяв з виданнями "Економіка сьогодні", "Федеральне агентство новин", "Невські новини" та проектом USA Really - всі вони потрапили в нові санкційні списки.

"За даними на 2018 рік, Олена Хусяйнова виступала в якості головного бухгалтера в фінансовому департаменті проекту "Лахта", - заявили в Мінфіні США. Вона, як і керівник проекту USA Really Олександр Малькевич, також потрапила під американські санкції.

Також серед осіб, яких Мінфін США вніс до списку санкцій, є дев'ять ймовірних офіцерів ГРУ, які включені в списки за обвинуваченням у причетності до спроб втручання у вибори в США 2016 року. "Ці дев'ять осіб працювали в підрозділах ГРУ 26165 і 74455", - наголошується в прес-релізі Мінфіну. Йдеться про Бориса Антонова, Віктора Нетикшо, Івана Єрмакова, Олексія Лукашева, Миколу Козачка, Артеме Малишева, Олександра Осадчука, Олексія Потьомкіна, Анатолія Ковальова.

Відзначається, що кожен з них був включений до списку санкцій відповідно до розділу 224 закону "Про протидію противникам Америки через санкції" (CAATSA) за свідому участь у діях, які підривають кібербезпеку будь-якої особи, включаючи демократичну установу або уряд, від імені уряду Російської Федерації , а також за дії чи наміри діяти безпосередньо або побічно від імені або в інтересах ГРУ.

У заяві уточнюється, що йдеться про індивідуальні блокуючі санкції щодо фізичних і юридичних осіб.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА