10:25 20.12.2018

Під санкції підпали особи, які працювали на Дерипаску, підозрювані в атаці в Солсбері, зломі WADA і втручанні у вибори - Мінфін США

4 хв читати
Під санкції підпали особи, які працювали на Дерипаску, підозрювані в атаці в Солсбері, зломі WADA і втручанні у вибори - Мінфін США

Доповнення, внесені в середу до санкційних списків Мінфіну США, розділені на чотири категорії, пов'язані з діяльністю російського бізнесмена Олега Дерипаски, зі звинуваченнями Росії у втручанні у вибори в США, у зломі бази даних WADA і ті, що стосуються отруєння в Солсбері, йдеться в прес-релізі американського відомства.

"Сьогодні Управління з контролю над іноземними активами Мінфіну США застосувало дії у відповідь на ігнорування міжнародних норм з боку Росії", - йдеться в прес-релізі відомства.

"Мінфін США впроваджує санкції стосовно співробітників російської розвідки, які брали участь у кібероперації з втручання у вибори 2016 року, а також в іншій підривній діяльності. Ми вживаємо заходів стосовно співробітників служб, що працювали в інтересах олігарха, котрий підпав під санкції, які зламали базу WADA і вчинили хакерські атаки на інші міжнародні організації та які брали участь в інший підривній діяльності", - наводяться в документі слова глави Мінфіну Стівена Мнучіна.

"Сполучені Штати й надалі працюватимуть із міжнародними союзниками та партнерами для вживання колективних заходів для стримування і захисту від підривної діяльності Росії, її представників і розвідувальних органів", - зазначає С.Мнучін.

Під санкції США потрапив співробітник ГРУ Віктор Бояркін, який, за даними представників США, пов'язаний з діяльністю російського бізнесмена Олега Дерипаски, на якого вже поширюються американські санкції.

"Віктор Бояркін - колишній співробітник ГРУ, який є безпосереднім підлеглим О.Дерипаски та проводив переговори від його імені. В.Бояркін і О.Дерипаска спільно брали участь у кампанії з підтримки чорногорської політичної партії під час виборів у Чорногорії в 2016 році", - зазначається в прес-релізі Мінфіну.

Також санкції було впроваджено проти двох росіян - імовірно співробітників ГРУ Анатолія Чепіги (Боширова) й Олександра Петрова (Мишкова), - яких у Великій Британії звинуватили у скоєнні замаху на екс-полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля та його дочку в Солсбері в березні 2018 року.

Крім того, в прес-релізі стверджується, що в період між 2016-м і 2018 роком пов'язані з російськими спецслужбами хакери намагалася вчинити кібератаки проти WADA, ОЗХЗ та інших НУО. В документі зазначається, що 4 жовтня 2018 року влада Нідерландів оголосила про висилку чотирьох офіцерів ГРУ РФ, які нібито провадили шкідливу діяльність проти ОЗХЗ, а Мін'юст США висунув проти них обвинувачення за кібератаки.

У зв'язку з цим під санкції США в середу потрапили ймовірні співробітники ГРУ Олексій Моренець, Олег Сотников, Євген Серебряков і Олексій Мінін.

Також Мінфін США згадує проект "Лахта", який, на думку відомства, "намагався втручатися в політичні й виборчі системи в усьому світі".

"Щонайменше з 2014 року в проекті "Лахта" для втручання у вибори використовували, зокрема, фіктивних осіб у мережі Інтернет, які називалися громадянами США і втручалися в американські вибори", - наголошується в прес-релізі.

При цьому в документі зазначено, що російські компанії "Конкорд менеджмент і консалтинг" і "Конкорд кейтеринг" контролювали фінанси проекту "Лахта" та надавали рекомендації щодо кадрів.

Проект "Лахта" взаємодіяв із виданнями "Экономика сегодня", "Федеральное агентство новостей", "Невские новости" та проектом USA Really - всі вони потрапили до нових санкційних списків.

"За даними на 2018 рік, Олена Хусяїнова була головним бухгалтером у фінансовому департаменті проекту "Лахта", - заявили в Мінфіні США. Вона, як і керівник проекту USA Really Олександр Малькевич, також потрапила під американські санкції.

Також серед осіб, яких Мінфін США вніс до санкційного списку, є дев'ять імовірних офіцерів ГРУ, внесених до списків за обвинуваченням у причетності до спроб втручання у вибори в США 2016 року. "Ці дев'ятеро осіб працювали в підрозділах ГРУ 26165 і 74455", - наголошується в прес-релізі Мінфіну. Йдеться про Бориса Антонова, Віктора Нетикша, Івана Єрмакова, Олексія Лукашева, Миколу Козачка, Артема Малишева, Олександра Осадчука, Олексія Потьомкіна, Анатолії Ковальова.

Зазначається, що кожного з них було внесено до санкційного списку відповідно до розділу 224 закону "Про протидію противникам Америки через санкції" (CAATSA) за свідому участь у діях, які підривають кібербезпеку будь-якої особи, зокрема демократичної установи або уряду, від імені уряду Російської Федерації , а також за дії чи наміри діяти безпосередньо або побічно від імені або в інтересах ГРУ.

У заяві уточнюється, що йдеться про індивідуальні санкції стосовно фізичних і юридичних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА