12:22 21.12.2018

Київ пропонує провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної підгрупи ТКГ та обговорити звільнення заручників і політв'язнів - І.Геращенко

2 хв читати

Українська сторона в Тристоронній контактній групі (ТКГ) направила ОБСЄ листа з пропозицією щодо проведення відеоконференції гуманітарної підгрупи 27 грудня, на якій обговорити нові ініціативи Києва щодо звільнення заручників і політв'язнів, про яких також поінформувала ОБСЄ.

"Нарада за участю представника України в ТКГ (Євгена Марчука - ІФ) і представників гуманітарної підгрупи (експертів СБУ і МінТОТ). Вийшли на ОБСЄ з ініціативою провести 27 грудня відеоконференцію гуманітарної групи, на якій ще раз обговорити питання звільнення заручників і політв'язнів... Ми пропонуємо провести звільнення утримуваних у форматі 22-22 і 72-19 5 січня, аби 150 людей зустрічали Різдво вдома, могли піти з родинами в церкву і помолитися за мир", - написала представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко в п'ятницю.

Вона повідомила, що українська сторона направила ОБСЄ чергову пропозицію: "Ми уважно проаналізували всі списки і готові помилувати та передати ОРДЛО 72 сепаратистів в обмін на 19 заручників на окупованих територіях".

І.Геращенко зазначила, що Україна заради звільнення своїх громадян готова до ширшого компромісу і на практиці це демонструє.

"Також ми готові негайно передати РФ 22 їхніх громадян, затриманих і засуджених в Україні. Нещодавно в одній з колоній помер один росіянин, який був у списку 23 тих, кого Україна вже давно була готова передати РФ. Ця людина вже давно могла бути вдома... але РФ відмовилася забирати своїх громадян. Ми закликаємо російську сторону переглянути свою позицію щодо своїх громадян і забрати їх, в обмін передати Україні 22 політв'язнів Кремля", - написала представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.

За її словами, відповідні листи з пропозицією відеоконференції гуманітарної групи 27 грудня вже надіслано ОБСЄ.

"Нагадаю, що в цей день відбудеться відеоконференція безпекової групи. Було б чудово - домовитися і про звільнення, і про режим тиші. Представник України в ТКГ Є.Марчук висловив готовність доєднатися до роботи двох груп, аби разом шукати компроміс", - додала І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА