19:34 28.12.2018

Іспанія готова вжити термінових заходів на випадок "жорсткого" Brexit

2 хв читати
Іспанія готова вжити термінових заходів на випадок "жорсткого" Brexit

Іспанський уряд має намір вжити термінових заходів на випадок, якщо Brexit буде реалізований за "жорстким" сценарієм - без угоди з ЄС, наводять у п'ятницю європейські ЗМІ заяву прем'єра Іспанії Педро Санчеса.

За його словами, ці заходи будуть, головним чином, націлені на "захист прав британських підданих" в Іспанії за умови, що "до іспанців відносяться так само в Великій Британії".

"Я хочу сказати іспанцям, які живуть у Великій Британії, а також британцям, які живуть в Іспанії: їх права будуть збережені, яким би не був сценарій (виходу Великої Британії з ЄС - ІФ)", - зазначив П.Санчес.

Він додав, що процес визначення заходів, які Іспанія введе на випадок "жорсткого" Brexit, активно обговорювався з Брюсселем і з іншими країнами-членами ЄС.

Глави держав і урядів 27 країн Євросоюзу 25 листопада на позачерговому засіданні Європейської ради затвердили угоду про вихід Великої Британії з ЄС і декларацію про майбутні відносини.

Вихід Великої Британії з Євросоюзу намічений на 29 березня 2019 року.

Однак з січня 2021 року може вступити в силу "страхувальний" план з ірландського кордону, якщо ЄС і Велика Британія до того моменту так і не придумають, як уникнути "жорсткого" кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією. План передбачає, що ЄС і Велика Британія перебуватимуть на "єдиній митній території", а відмовитися від плану можна тільки з обопільної згоди Великої Британії і ЄС. Застосування "страхувального" плану з ірландського кордону може призвести до необхідності перевірок товарів на кордоні Північної Ірландії і решті території Великої Британії, відзначають ЗМІ. Проти такої перспективи раніше виступали багато британських політиків.

Парламент Великої Британії відновить обговорення проекту угоди з Брюсселем в січні 2019 року, а рішення про те, прийняти проект чи ні, визначиться під час голосування парламентаріїв у період з 14 до 21 січня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА