16:09 06.01.2019

Порошенко розкритикував заяви Москви про нібито фінансові вигоди Вселенського патріархату від надання Томосу

2 хв читати
Порошенко розкритикував заяви Москви про нібито фінансові вигоди Вселенського патріархату від надання Томосу

Президент України Петро Порошенко спростовує заяви російської сторони про нібито фінансові вигоди, які Вселенський патріархат отримав від надання Томосу про автокефалію українській церкві, повідомляється на офіційному сайті глави держави.

"У таких твердженнях немає нічого здорового. Вони є злом як таким. Але, чесно кажучи, після років російської агресії і нашої боротьби за відновлення суверенітету і територіальної цілісності, ми не очікували нічого іншого від Москви", - заявив П.Порошенко в інтерв'ю грецькій газеті TаNеа.

При цьому він назвав цю заяву російської сторони доволі показовою, оскільки вона демонструє, як Москва сприймає світ. "Вони вважають, що без фінансової винагороди нічого неможливе. Я вважаю, що коли справа стосується впевненості і віри в Бога, і особливо відновлення історичної правди, не має місця для фінансових вигод", - зазначив глава Української держави.

"У світі немає грошей, які могли б купити таких людей, як Його Всесвятість Варфоломій. Думаю, люди в Кремлі знають це – і таким чином намагаються фальсифікувати його мотиви. Проте Бог і історія знають правду. А ті, хто поширює брехню, в кінцевому підсумку зазнають краху. Якщо і є щось, чого Його Всесвятість Патріарх отримав користь, то це від справжньої відданості України силі віри, і силі Божій. Автокефальна Православна Церква України збагатить світове православ’я", - наголосив П.Порошенко.

За його словами, така реакція Москви також свідчить і про те, що вона слабша, ніж вважає багато хто на Заході. "Кремль докладає всі зусилля в свій образ, ніби він бездоганний, непереможний і всемогутній... Тому Москва дуже розгнівана на Константинополь, тому що він відхилив будь-які претензії Росії щодо України як її канонічної території", - наголосив президент України.

При цьому П.Порошенко зазначив, що Кремль не приховує того факту, що вважає Російську православну церкву одним із ключових інструментів утримання України в орбіті свого впливу. "Москва, Кремль занадто звикли використовувати Церкву як один з інструментів у своїй гібридній агресії. Створення незалежної Православної Церкви України позбавляє їх цих можливостей або серйозно обмежує їх... Всі претензії Москви стосуються влади і контролю над територією, а не віри і любові", - сказав президент, нагадавши, що ситуація в українському православ'ї обговорювалася в Раді безпеки РФ під головуванням президента РФ.

"Коли російський президент говорить, що розпад СРСР став для Росії головною геополітичною катастрофою ХХ століття, то незалежна українська церква стала б другою", - додав П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА