17:29 08.01.2019

Суд визнав протиправним розпорядження Парубія про заборону відряджень депутатів у пленарні дні ВР

2 хв читати
Суд визнав протиправним розпорядження Парубія про заборону відряджень депутатів у пленарні дні ВР

Окружний адміністративний суд м. Києва частково задовольнив адміністративний позов народного депутата Сергія Власенка (фракція "Батьківщина") до голови Верховної Ради України Андрія Парубія про визнання протиправною заборону депутатських відряджень у пленарні тижні.

Як повідомляє у вівторок прес-служба Окружного адмінсуду Києва, суд визнав протиправним і скасував абз. 3 п. 4 розпорядження спікера українського парламенту "Про деякі питання дотримання прав, виконання обов'язків та посилення відповідальності народного депутата України у Верховній Раді України" про заборону народним депутатам їздити у відрядження в дні пленарних засідань (ця заборона не поширювалася на відрядження депутатів для участі в офіційних парламентських делегаціях).

Суд також визнав протиправними дії спікера з підготовки та направлення листа, яким відмовлено в узгодженні відряджень народних депутатів.

Своє рішення суд мотивував тим, що повноваження голови Верховної Ради, встановлені Конституцією України та законом "Про Регламент Верховної Ради України", не можуть тлумачитися як повноваження, які наділяють спікера правом встановлювати нові права/обов'язки або створювати обмеження в роботі народного депутата під час виконання ним своїх повноважень, зокрема в здійсненні відряджень. Суд зазначив, що відповідно до закону "Про статус народного депутата України", ніхто не має права обмежувати повноваження. Водночас розпорядженням не можуть встановлюватися обмеження на здійснення повноважень народного депутата України, оскільки воно не є нормативно-правовим актом.

Окружний адміністративний суд м. Києва розглядав цю справу з березня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА