21:02 08.01.2019

Україна може стати 31-м або 32-м членом НАТО, якщо працюватиме

2 хв читати
Україна може стати 31-м або 32-м членом НАТО, якщо працюватиме

Україна може стати 31-м або 32-м членом НАТО, в Українській державі вже сформувався консенсус політичних сил щодо євроатлантичної інтеграції, повідомив постійний представник України в НАТО Вадим Пристайко.

"Було прийнято рішення, що у відповідь на російську агресію НАТО почне ініціативу "4 по 30", що означає 30 батальйонних груп, 30 кораблів, 30 ескадрилій літаків мають бути готові для відсічі Росії протягом 30 днів", - розповів В.Пристайко в ефірі телеканалу "112.Україна" у вівторок.

Він зазначив, що почалися переговори щодо 30-го члена НАТО, яким буде Македонія, а Україна вже не встигне стати 30-м членом.

"Але якщо ми працюватимемо, ми можемо стати 31-м або 32-м членом НАТО. Як ви знаєте, Альянс розглядає, окрім Македонії, ще три країни: Боснію та Герцеговину, Грузію і Україну, - як країни, які готуються стати членами альянсу ", - пояснив В.Пристайко.

За його словами, в процесі підготовки до вступу НАТО Україна має створити сильну армію, яка здатна відбити агресію, а членство в Альянсі - це вже завершальний етап.

Що стосується закріплення в Конституції України курсу на євроатлантичну інтеграцію, то, за словами В.Пристайка, це допоможе здобуттю членства в Альянсі тим, "що Україна консолідує зусилля всіх політичних партій".

"Ми з вами спостерігаємо процес, коли вже сформувався консенсус політичних сил. Так, у нашому суспільстві, як в демократичному суспільстві, є сили, які не вважають за необхідне (курс на вступ до НАТО - ІФ) ... але разом з тим більшість населення і більшість політичних сил підтримують цей курс", - сказав постпред України в Альянсі.

Водночас, за його словами, не всі нинішні члени НАТО мали в своїх конституціях закріплення євроатлантичного курсу, і реакція Альянсу на такий крок зазвичай стримана. "Але неофіційно можу сказати, що іноді нам кажуть, що нам приємно як організації, що Україна не лише бачить своє майбутнє в організації, але і настільки серйозно ставиться, що навіть закріплює у своїй власній Конституції", - сказав В.Пристайко.

Однак, за його словами, немає такої умови, що "ви закріплюєте (в Конституції курс на членство в НАТО - ІФ), тоді ми вас приймаємо".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА