20:50 09.01.2019

Рейндерс у разі обрання генсеком Ради Європи має намір зробити можливим і жорсткі рішення щодо РФ, і діалог із нею

3 хв читати
Рейндерс у разі обрання генсеком Ради Європи має намір зробити можливим і жорсткі рішення щодо РФ, і діалог із нею

Віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ і оборони Бельгії Дідьє Рейндерс (Didier Reynders), який претендує на посаду генерального секретаря Ради Європи (РЄ), заявляє, що в разі обрання він має намір шукати шляхи реформування організації, які дадуть змогу і приймати жорсткі рішення щодо Росії, і вести з нею діалог.

Як розповів Д.Рейндерс у середу в Брюсселі під час зустрічі з журналістами, він вже деякий час обговорює питання, як "зберегти Росію на борту" організації зі "своїми колегами", зокрема і з чинним керівником організації Турбйорном Ягландом.

"Я намагаюся з моїми колегами запропонувати деякі реформи, щоб домогтися кращого балансу між здатністю Парламентської асамблеї Ради Європи рішуче реагувати в разі, якщо вона не згодна з рішеннями, ухваленими Росією, з можливостями Ради Європи йти далі й обговорювати з Росією всі ці питання", - пояснив бельгійський дипломат.

Кандидат на посаду генсека РЄ вважає, що "дуже дивно, що вдень і вночі в Нью-Йорку (мається на увазі Рада Безпеки ООН) з Росією можна обговорювати наявні проблеми, а в європейських інституціях є багато проблем, щоб робити те саме".

Д.Рейндерс також упевнений, що не можна залишати Росію за рамками ухвалення рішень в Раді Європи. Як приклад він навів призначення суддів до Європейського суду з прав людини. "Якщо буде призначення без голосування російської делегації, це небезпечно тим, що Дума може відмовитися виконувати ухвалені рішення", - наголосив він.

Раніше стало відомо, що глава зовнішньополітичного відомства Бельгії вніс свою кандидатуру на посаду генерального секретаря Ради Європи. Подання кандидатів завершується цього четверга, 10 січня, а вибори відбудуться в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у червні. На посаду новообраний керівник організації має заступити з 1 жовтня цього року.

Минулого року Д.Рейндерс двічі відвідував Москву, зокрема і для участі в чемпіонаті з футболу. Він також відомий тим, що виступає за діалог із Росією, однак переконаний, що санкції Європейського Союзу, застосовані до РФ за її дії стосовно України, мають залишатися доти, доки не буде виконано Мінські домовленості.

Як повідомлялося, глава міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про те, що момент істини для відносин Росії та Ради Європи настане в червні 2019 року, коли обиратиметься генсек організації. Делегацію РФ у ПАРЄ в квітні 2014 року було позбавлено права голосу через незаконну анексію Криму та через події на Донбасі. Вона пізніше заявила про відмову працювати. Наприкінці червня 2017 року стало відомо, що Москва призупиняє виплату внеску до РЄ.

У жовтні 2018 року нинішній генсек РЄ Турбйорн Ягланд заявив, що РЄ і РФ можуть досягти компромісу щодо подальшого майбутнього Росії в організації до зустрічі міністрів закордонних справ, яка відбудеться в травні в Гельсінкі. У разі якщо Росія не почне платити внески до бюджету Ради Європи до червня 2019 року, Комітет міністрів організації буде зобов'язаний виключити її зі списку країн-членів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА