07:57 15.01.2019

У британському парламенті відбудеться вирішальне голосування щодо угоди з Brexit

4 хв читати
У британському парламенті відбудеться вирішальне голосування щодо угоди з Brexit

Британський парламент у вівторок проведе голосування щодо угоди з виходу Великобританії з ЄС.

На голосування в британській палаті громад винесені обидва документи з пакета щодо Brexit: угоду про вихід Великобританії з ЄС, а також положення про майбутні відносини Великобританії і ЄС.

Очікується, що безпосередньо перед голосуванням перед членами нижньої палати британського парламенту виступить сама прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей.

Спочатку голосування було заплановано на 11 грудня, але за день до нього Т.Мей заявила про рішення відкласти процедуру. Причиною Т.Мей назвала стурбованість низки членів парламенту питанням ірландського кордону після Brexit. Відклавши голосування, Т.Мей вирушила до Брюсселя, щоб обговорити з європейськими політиками гарантії, які Великобританія може отримати щодо ірландського кордону.

В ЄС, зі свого боку, заявляють, що проводити обговорення документа про вихід Великобританії з ЄС Брюссель більше не має наміру, зокрема, обговорювати питання "страхувального" плану щодо Ірландії. Таким чином, відзначають ЗМІ, внести якісь незначні зміни Великобританія може тільки в декларацію щодо відносин між сторонами після Brexit, а ця декларація носить лише рекомендаційний характер.

Напередодні прем'єр-міністр Великобританії заявила, що влада ЄС надала Лондону роз'яснення щодо умов угоди з Brexit, а також гарантії її дотримання. "Я переконана, що тепер у депутатів (британського парламенту - ІФ) є найбільш чіткі запевнення, що ця угода є найкращою з можливих", - зазначила вона.

Зі свого боку, голова Євроради Дональд Туск і голова Єврокомісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер у понеділок запевнили Лондон, що розділяють його наміри якомога швидше встановити майбутні відносини і докласти зусиль для укладення до кінця 2020 року подальшої угоди. Вони також повідомили, що будуть готові підписати угоду про вихід Великобританії, "як тільки в парламенті Сполученого Королівства відбудеться повноцінне голосування".

Основне голосування відбудеться в палаті громад, у палати лордів не буде можливості заблокувати проект угоди. Щоб угода пройшла через парламент, потрібна проста більшість голосів. ЗМІ відзначають, що для того, щоб забезпечити проходження угоди, Т.Мей необхідно близько 320 голосів з 650, тому що в парламенті є члени, які не голосують, такі як спікер.

Британські ЗМІ вказують на високу ймовірність того, що парламент угоду не схвалить. Так, понад 100 членів Консервативної партії висловили незгоду з угодою Т.Мей. Усього в палаті громад 316 консерваторів. Окрім того, всі 10 членів Демократичної юніоністської партії в палаті громад, на підтримку якої розраховувала Т.Мей, заявили, що вони не підтримують угоди. Також угоду Т.Мей швидше за все не підтримають жорсткі противники виходу з ЄС, які таким чином домагатимуться повторного референдуму.

Такий розклад означає, що Т.Мей доведеться звернутися за підтримкою до опозиційної Лейбористської партії, відзначають британські ЗМІ. Умовити близько 100 з 257 лейбористів у Палаті громад виступити проти керівництва партії і підтримати уряд Т.Мей буде досить складно, зазначає газета Daily Telegraph. Лідер лейбористів Джеремі Корбін сам неодноразово говорив, що проголосує проти угоди і націлений на проведення виборів, щоб самому очолити уряд.

Якщо палата громад проголосує проти угоди, то у Т.Мей залишиться всього три дні, щоб представити парламенту план Б. Відсутність підтримки в парламенті може призвести до того, що Великобританія вийде з ЄС без укладання угоди, проведе повторний референдум, повернеться до переговорів з ЄС або проведе позачергові загальні вибори.

Очікується, що якщо Т.Мей не вдасться провести свою угоду через парламент з першого разу, вона спробує зробити це ще раз через кілька днів. За цей час, Т.Мей, можливо отримає низку поступок від ЄС. Окрім того, парламентаріїв може схилити на користь угоди різка реакція фінансових ринків на невдале голосування.

У період між голосуваннями може активізуватися Лейбористська партія, яка для початку спробує схилити парламент до проведення загального голосування, а потім намагатиметься заручитися підтримкою для проведення повторного референдуму.

Якщо парламент прийме угоду щодо Brexit, то слідом йому належить проголосувати вже по внутрішньому закону, який закріпить положення угоди про вихід Великобританії з ЄС в британському законодавстві. Після цього голосування з угоди щодо Brexit пройде в Європарламенті, де його має підтримати проста більшість. Останнє голосування відбудеться в Раді ЄС, на підтримку угоди мають висловитися 20 країн, що представляють як мінімум 65% населення ЄС.

Вихід Великобританії з ЄС запланований на 29 березня, після чого почнеться перехідний період, який триватиме до грудня 2021 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА