21:06 15.01.2019

РПЛ при президенті РФ підключиться до підготовки можливого обміну російських ув'язнених на українських

2 хв читати
РПЛ при президенті РФ підключиться до підготовки можливого обміну російських ув'язнених на українських

Комісія з міжнародної співпраці Ради з прав людини при президенті РФ звернеться до Міністерства закордонних справ для підготовки списку російських ув'язнених, яких можна повернути на батьківщину в обмін на засуджених з України, повідомив голова комісії Олександр Брод.

О.Брод у вівторок спільно з відповідальним секретарем РПЛ Іриною Киркорою провів у Москві зустріч з уповноваженим Верховної Ради України Людмилою Денісовою.

"Обговорювалося, зокрема, питання можливого обміну російських ув'язнених на українських, і постало питання про необхідність уточнити списки російських засуджених (в Україні - ІФ)", - сказав О.Брод "Інтерфаксу".

"Я думаю, наша комісія звернеться до Міністерства закордонних справ з тим, щоб актуалізувати ці списки. Зробимо спробу обміну. Може, спочатку невелику кількість, "три на три", і якщо він буде успішним, справа продовжиться", - зазначив він.

За його словами, в першу чергу, йтиметься про тих громадян Росії, яким потрібна медична допомога через проблеми зі здоров'ям.

Член РПЛ зазначив, що на зустрічі з Л.Денісовою також обговорювалося продовження співпраці, незважаючи на непрості відносини між Росією і Україною. "Ми зійшлися на тому, що права людини - неполітична категорія, необхідно уважно до цього ставитися", - сказав О.Брод.

Він також повідомив, що запитав Л.Денісову, якою була реакція правоохоронних органів України на акт вандалізму щодо російського посольства, що відбувся минулого року. За його словами, вона відповіла, що чекає звернення і готова зробити запит до правоохоронних органів своєї країни.

У свою чергу, Л. Денісова заявила "Інтерфаксу", що Україна неодноразово представляла "списки всіляких форматів для обміну".

"Але, на жаль, Росія ніяк не реагує на наші потуги обміняти всіх на всіх, одного на одного - почати хоч з чогось", - зазначила омбудсмен.

За її словами, Україна "повністю відкрита" для переговорного процесу з питання обміну. "Якщо російська сторона виявить бажання і сформує свої умови, ми сядемо і все обговоримо", - підкреслила Людмила Денісова.

При цьому вона зазначила, що поки не надала РПЛ свої варіанти обмінних списків, оскільки "вони не є відповідними суб'єктами, щоб їм їх передати".

"Ми готові повністю по всіх тих громадянах Російської Федерації, які містяться на території України. Всі дані верифіковані, всі довідки підготовлені, мною підписані, печаті поставлені. Ми чекаємо тільки рішення Російської Федерації", - уклала омбудсмен.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА