16:54 18.01.2019

Українські громадські та політичні діячі відзначили ключову роль Порошенка в отриманні томосу про автокефалію

2 хв читати
Українські громадські та політичні діячі відзначили ключову роль Порошенка в отриманні томосу про автокефалію

 Українські політики та діячі культури вітали український народ, духовенство та президента України Петра Порошенка з отриманням томосу про автокефалію Православної церкви України.

"Отримання томосу про автокефалію поклало кінець трьохсотрічному пануванню Москви над душами українців. Ми нарешті остаточно порвали кремлівські кайдани, вийшли на дорогу справжньої свободи. Ця подія стала святом перемоги правди над брехливим, російським смертоносним мороком. Наша державність отримала цілісне завершення - в незалежній Українській державі виникла незалежна Православна церква України. Історична справедливість восторжествувала", - зазначено у відкритому листі, який підписали 16 громадських і політичних діячів України.

У листі наголошується, що "путінські, імперські сили" не змогли перешкодити отриманню томосу.

"Московська церковна п'ята колона в нашій країні втратила легітимність і права. Тепер ніхто не ділитиме українців на канонічних і неканонічних, благодатних і не благодатних, змушуватиме молитися чужому для нас Московському патріарху, який є вірним слугою міжнародного злочинця й агресора - Володимира Путіна", - йдеться в посланні.

Громадські та політичні діячі України відзначили роль президента України Петра Порошенка в процесі отримання автокефалії української церкви, яка "була ключовою, її важко переоцінити".

"Майже всі попередники Петра Порошенка на президентській посаді так чи інакше підходили до питання помісної церкви, але лише йому завдяки його енергійності, наполегливості та мудрості вдалося це виконати", - зазначено в листі.

"Якщо святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на церковному рівні заклав міцний фундамент української автокефалії, то президент України Петро Порошенко як глава держави добився її визнання Вселенським престолом - Церквою-матір'ю. Це особисте досягнення Петра Олексійовича, внесок до духовного становлення нашої нації. Це велика перемога П.Порошенка", - йдеться в посланні.

Автори наголошують, що весь цивілізований світ відзначив неймовірний успіх України і привітав із визнанням автокефалії.

"Ми вітаємо український народ, ієрархів і духовенство і, зокрема, президента України Петра Порошенка, з величною подією - отриманням томосу про автокефалію Православної церкви України. Бажаємо нам усім і надалі стверджувати свою духовну незалежність, а Україні - незмінно йти державницьким шляхом європейського розвитку, зміцнювати єдність і суверенітет", - йдеться в посланні.

Громадські та політичні діячі також відзначили, що Україна стоїть на порозі вступу до Європейського Союзу і НАТО. "Це заслуга політики президента України Петра Порошенка, головні принципи якої він виголосив у день своєї інавгурації", - зазначено в листі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА