08:32 19.01.2019

Брюссель чекає від Москви і Києва чітких зобов'язань досягти прогресу для укладення нового контракту на транзит російського газу в ЄС з 2020 року

3 хв читати
Брюссель чекає від Москви і Києва чітких зобов'язань досягти прогресу для укладення нового контракту на транзит російського газу в ЄС з 2020 року

Україна, Європейський Союз і Росія обговорять подальші кроки для узгодження нового контракту на транзит російського газу через Україну в ЄС з 2020 року, причому Брюссель очікує, що сторони візьмуть на себе тверді зобов'язання досягти прогресу в цьому питанні.

Як повідомляє Єврокомісія (ЄК), другий раунд тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Європейський Союз-Росія на політичному рівні (на рівні міністрів) відбудеться в понеділок, 21 січня, в Брюсселі за участю віце-президента ЄК Мароша Шефчовича, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, глави НАК "Нафтогаз" Андрія Коболєва, міністра енергетики Росії Олександра Новака і представника "Газпрому" Олександра Медведєва.

Напередодні переговорів Марош Шефчович заявив: "Я вітаю той факт, що обидві сторони погодилися приїхати в Брюссель для проведення другого раунду переговорів на рівні міністрів. Я також вітаю присутність високопоставлених представників двох газових компаній. Відтоді, як ми вперше зустрілися в цьому форматі в Берліні , пройшло рівно шість місяців. Відбулись переговори на рівні старших експертів, і настав час підвести підсумки, визначитися, де ми знаходимося в цьому процесі, а також обговорити подальші кроки з ключових параметрів, узгоджених у Берліні. Нам необхідні тверді зобов'язання обох сторін просуватися в цих переговорах вперед, враховуючи, що термін дії чинного транзитного контракту закінчується в кінці цього року".

До початку переговорів у тристоронньому форматі, які почнуться о 15.00, Марош Шефчович проведе зустрічі в двосторонньому форматі з представниками обох сторін.

Очікується, що сторони обговорять результати тристоронніх переговорів на технічному рівні, які відбулися після першого раунду політичних переговорів, що відбулись 17 липня в Берліні, договір між РФ і Україною про взаємосумісність операторів системи транзиту, стан нинішніх поставок газу в ЄС і якими будуть подальші кроки.

Нині вже відбулося два раунди технічних переговорів, проте на жоден з них представники російської сторони не прибули, прогрес у переговорах незначний.

Як відомо, термін чинного контракту, підписаного у 2009 році, закінчується в кінці нинішнього року. Крім того, значно змінилося законодавче поле, зокрема, ЄС прийняв Третій енергетичний пакет, а українська сторона взяла на себе зобов'язання застосовувати європейське законодавство в енергетичній сфері в повному обсязі.

В ході попередніх переговорів сторони визначили чотири ключові питання для обговорення на експертному рівні, зокрема, які обсяги газу будуть необхідні ЄС у наступні десятиліття, як застосування стандартів європейського законодавства в Україні вплине на майбутній контракт щодо транзиту російського газу в ЄС, питання сертифікованого оператора транзиту через Україну і як законодавство ЄС буде використано в механізмі визначення тарифів на транзит газу з Росії через Україну в ЄС.

Україна і європейська сторона, яка виступає посередником у цих переговорах, наполягають на тому, щоб новий контракт на транзит повністю відповідав європейському законодавству.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА