08:14 21.01.2019

Японія може укласти мирний договір із Росією за умови передання країні двох спірних островів

2 хв читати
Японія може укласти мирний договір із Росією за умови передання країні двох спірних островів

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Росією, якщо Москва передасть Японії два з чотирьох спірних островів Курильської гряди, повідомляє агентство "Кіодо" з посиланням на урядові джерела.

За словами співрозмовників агентства, прем'єр-міністр Японії С.Абе готовий зосередитися на переданні менших островів Курильської гряди - Хабомаї та Шикотану.

Як зазначають джерела, він розуміє, що якщо Токіо продовжить наполягати на поверненні відразу чотирьох спірних островів, то це може не лише привести до глухого кута в переговорах, але і скоротити шанси на отримання навіть двох островів - Хабомаї та Шикотан.

"Це нереально", - прокоментував високопоставлений урядовий чиновник, близький до С.Абе, можливість переконати Росію передати Японії всі чотири спірних острови.

"Немає жодного способу, щоб пан В.Путін схвалив це", - додав він.

Після оцінки громадської думки С.Абе, як очікується, винесе остаточне рішення про те, чи має Японія укласти угоду з Росією на основі забезпечення передання двох менших островів.

С.Абе проведе переговори з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві у вівторок.

Агентство, нагадує, що раніше В.Путін зазначав, що навіть якщо два острови буде передано Японії, це не обов'язково означає, що їхній суверенітет також буде передано, адже у Спільній декларації 1956 року цей момент не уточнюється.

Під час зустрічі в Сінгапурі в листопаді минулого року прем'єр-міністр Японії та глава Росії домовилися активізувати переговори щодо мирного договору та спірних островів Курильської гряди на основі Спільної декларації 1956 року. Згідно з цим документом, острови Шикотан і Хабомай мали бути передані Японії Радянським Союзом після укладення післявоєнного мирного договору.

Лідери Росії та Японії доручили своїм помічникам і главам МЗС інтенсифікувати переговори щодо мирного договору на основі Декларації 1956 року. Перший раунд російсько-японських переговорів щодо проблеми укладення мирного договору відбувся в Москві 14 січня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА