07:39 24.01.2019

ЄС виступає на підтримку Національних зборів Венесуели

3 хв читати
ЄС виступає на підтримку Національних зборів Венесуели

Високий представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні заявила, що не можна проігнорувати масовий заклик народу Венесуели до демократії та вільного визначення своєї долі.

"ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати", - йдеться в заяві глави дипломатії ЄС, поширеній в ніч на четвер.

У комюніке наголошується, що ЄС настійно закликає "до негайного політичного процесу, який веде до вільних виборів , які заслуговують довіри, відповідно до конституційного порядку".

"Громадянські права, свобода і безпека всіх членів Національних зборів, включаючи їх голову Хуана Гуаідо, мають дотримуватися і поважатися", - підкреслюється в заяві Ф.Могеріні.

Вона вказала на те, що насильство і надмірне застосування сили підрозділами безпеки абсолютно неприйнятні і напевно не вирішать кризу. "Народ Венесуели має право на мирні демонстрації, він може вільно вибирати своїх лідерів і визначати своє майбутнє", - підкреслила Ф.Могеріні.

Вона запевнила, що Європейський союз і його держави-члени "як і раніше готові підтримати відновлення демократії і верховенства права в Венесуелі за допомогою надійного мирного політичного процесу відповідно до венесуельської конституції".

Раніше в середу лідер опозиції і глава Національної асамблеї (парламенту) Венесуели Хуан Гуаідо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і приніс присягу перед тисячами прихильників опозиції. Це сталося в день, коли в Каракасі та інших містах країни відбуваються масові маніфестації противників глави держави Ніколаса Мадуро.

Жителі Каракаса та інших міст країни вийшли на акції протесту проти Н.Мадуро через події, що сталися в Каракасі раніше цього тижня – розгону маніфестантів із застосуванням сльозогінного газу і відсторонення Х.Гуаідо з посади голови Національної асамблеї країни. Більшість венесуельських парламентаріїв перебувають в опозиції до Н.Мадуро.

Х.Гуаідо вже визнав тимчасовим президентом країни президент США Дональд Трамп. "Сьогодні я офіційно визнаю голову Національної асамблеї Венесуели Хуана Гуаідо тимчасовим президентом Венесуели", - йдеться в заяві президента США, оприлюдненій Білим домом.

"Національна асамблея, виконуючи роль єдино легітимної, законно обраної гілки влади, звернулася до конституції країни, щоб оголосити (влада - ІФ) Ніколаса Мадуро нелегітимним, а канцелярію президента таким чином - вільною", - наголошується в заяві.

Д.Трамп підкреслив, що народ Венесуели "хоробро висловився" проти режиму Н.Мадуро, зажадавши "свободи" і "верховенства права".

Слідом за США визнали Х.Гуаідо тимчасовим президентом Венесуели Канада, Бразилія, Аргентина, Перу, Парагвай і Колумбія, про що вже оголосили президенти цих країн. Підтримку Х.Гуаідо вже висловив голова Організації американських держав (ОАД) Луїс Альмагро.

У адміністрації США заявили, що будуть вивчати будь-які кроки щодо Венесуели, якщо венесуельська влада задіє силу проти опозиціонерів.

"Якщо Мадуро і його наближені оберуть насильницький спосіб відповіді, якщо вони оберуть заподіяння шкоди будь-кому з Національної асамблеї ... то для США на столі будуть всі варіанти щодо дій, які слід вжити", - заявили в Білому домі.

Зі свого боку Н.Мадуро оголосив про рішення розірвати дипломатичні і політичні відносини з США. Він дав 72 години на те, щоб американські дипломати покинули венесуельську територію.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА