07:34 25.01.2019

Зміни до Конституції в частині інтеграції в ЄС і НАТО, а також щодо децентралізації будуть ключовими на наступній сесії Ради

3 хв читати
Зміни до Конституції в частині інтеграції в ЄС і НАТО, а також щодо децентралізації будуть ключовими на наступній сесії Ради

Законопроекти про внесення змін до Конституції України щодо курсу на інтеграцію в Євросоюз і НАТО, а також у частині децентралізації будуть ключовими завданнями Верховної Ради на наступній сесії, заявляє глава парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов.

"Пріоритет номер один - це остаточне закріплення в українській Конституції нашого прагнення до європейської та євроатлантичної інтеграції", - сказав він в ефірі "5 каналу" в четвер увечері.

За словами А.Герасимова, пріоритетними для парламенту також будуть законопроекти в сфері національної безпеки. Відповідні ініціативи, як зазначив він, парламент розгляне вже на першому тижні нової сесії.

Глава фракції БПП заявив, що ключовим на наступній сесії буде і законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

"Що стосується децентралізації - це третій пріоритет. Це одна з найуспішніших реформ, яку запустив президент Порошенко, після армії і після всього, що стосується сфери національної безпеки. Ми обов'язково повинні зробити цей крок, щоб її закріпити", - сказав він, відповідаючи на питання журналістки про наміри парламенту, в якому серед іншого згадувався законопроект з конституційними змінами в частині децентралізації від 2015 року.

Водночас А.Герасимов повідомив, що на першому пленарному тижні нової сесії Верховна Рада розгляне законопроекти в сфері інформатизації, "які дозволять залучити в Україну високотехнологічних інвесторів".

Наступна, десята, сесія Верховної Ради 8-го скликання розпочнеться 5 лютого.

Як повідомлялося, законопроект (№9037) про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на членство України в ЄС і НАТО в першому читанні парламент схвалив 22 листопада 2018 року.

Згідно із запропонованими змінами, у повноваженнях Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство в ЄС і НАТО. Кабінет міністрів країни, зі свого боку, має забезпечити реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект (№2217а) про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.

Серед іншого законопроектом пропонується закріпити в перехідних положеннях пункт, який говорить, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом.

У проекті змін Конституції України в частині децентралізації пропонується змінити адміністративно-територіальний устрій держави, а особливо Києва, Севастополя - визначати окремими законами. Первинною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою країни є громада, виконавчу владу в районах і областях, в Києві та Севастополі здійснюють префекти, а місцеві державні адміністрації пропонують ліквідувати.

В цілому законопроект повинен бути схвалений 300 голосів. Однак з 2015 році в парламенті так і не відбулося відповідне голосування, зокрема, через те, що законопроект містить у собі пункт щодо Донбасу, проти якого виступила низка фракцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

НАТО засуджує атаку Ірану на Ізраїль і закликає до стримування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА