14:17 25.01.2019

Держбюджет передбачає створення 700 центрів інклюзивної освіти - Порошенко

2 хв читати
Держбюджет передбачає створення 700 центрів інклюзивної освіти - Порошенко

Державний бюджет України передбачає достатньо ресурсів для створення близько 700 інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ), заявляє президент України Петро Порошенко.

"У бюджеті закладено достатньо ресурсів для створення і належного обладнання для майже 700 інклюзивно-ресурсних центрів, що має повністю задовольнити потребу в таких закладах", - сказав П.Порошенко на Всеукраїнській раді з інклюзивної освіти в п'ятницю в Києві.

Він зазначив, що триває адаптація навчального процесу для задоволення потреб кожного учня, якого тепер батьки мають право привести до найближчого до місця проживання навчального закладу й обрати ту форму навчання, яка найбільше відповідає інтересам дитини. За словами глави держави, на це також передбачено бюджетні кошти.

П.Порошенко наголосив, що вже сьогодні можна побачити результати роботи в питаннях інклюзивної освіти.

"Особливе місце в моєму графіку роботи і в моєму серці займає інклюзивна освіта. Для того щоб переконатися у важливості інклюзивної освіти, не потрібно бути досвідченим експертом, потрібно лише побачити очі дітей з особливими освітніми потребами, які тепер навчаються в класах зі своїми ровесниками. І не просто навчаються - діти разом ростуть і спілкуються, стають єдиними командами, в яких кожен може розраховувати на розуміння і підтримку однокласників та вчителів", - сказав він.

Президент повідомив, що на сьогодні в дитячих садках і школах навчаються майже 14 тисяч дітей з особливими потребами. Він наголосив, що нове законодавство і насамперед закон України "Про освіту" та "Про внесення змін до законів України щодо доступу осіб з особливими потребами до освітніх послуг" відкрили для багатьох дітей можливості реалізувати себе.

"Заявляю: інклюзія - це не лише для дітей з особливими потребами та їхніх сімей. Інклюзія - це для всіх нас, громадян України, для всієї нашої держави. Це одна з тих реформ, які змінюють не окремий сектор економіки чи державного управління. Це частина найважливішої та найскладнішої, але водночас найнеобхіднішої з реформ - перетворення самого суспільства", - наголосив П.Порошенко.

ІРЦ - ця заклад, який створюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами у віці від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти. У ньому надають психолого-педагогічні послуги дітям з особливими потребами, що проживають у відповідній об'єднаній територіальній громаді або населеному пункті. ІРЦ створюють із розрахунку один на 7 тис. дітей, що мешкають на території ОТГ або району, або один на 12 тис. дітей, що мешкають в місті або районі міста.

ІРЦ в Україні створюють шляхом або реорганізації закладів психолого-медико-педагогічної консультації, або на базі шкіл з інклюзивними класами, або в опорних школах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА