20:45 25.01.2019

ЄС: Угода Афін і Скоп'є щодо назви Македонії - приклад примирення для Європи

2 хв читати
ЄС: Угода Афін і Скоп'є щодо назви Македонії - приклад примирення для Європи

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні і член ЄК з питань політики сусідства і переговорів про розширення ЄС Йоханнес Ган у спільній заяві привітали ратифікацію угоди про зміну назви Македонії грецьким парламентом.

"Ми гаряче вітаємо наступний важливий крок у ратифікації угоди на Преспі, зроблений у результаті сьогоднішнього голосування грецького парламенту. З самого початку Європейський союз рішуче підтримав історичну угоду, підписану прем'єр-міністрами Алексісом Ціпрасом і Зораном Заєвим після переговорів під егідою ООН", - йдеться в документі, поширеному в п'ятницю в Брюсселі.

У ньому наголошується, що "для вирішення однієї з найбільш укорінених суперечок в регіоні потрібні були політична мужність, цілеспрямованість і відповідальність усіх сторін".

Автори заяви зазначили, що обидві країни "скористалися цією унікальною можливістю, яка подає приклад примирення для Європи в цілому і надасть додаткового імпульсу європейській перспективі регіону".

"Хоча ми з нетерпінням очікуємо наступних процедурних кроків, які ведуть до повного здійснення угоди, ми вже сьогодні можемо з упевненістю сказати, що Афіни і Скоп'є разом написали нову сторінку нашого спільного майбутнього ЄС", - заявили Ж.-К.Юнкер, Ф.Могеріні і Й.Ган.

У п'ятницю парламент Греції ратифікував угоду про перейменування Колишньої Югославської Республіки Македонія на Республіку Північна Македонія, що стало останнім кроком перед офіційною зміною назви країни і завершенням суперечок, які тривали близько 30 років.

Греція і Македонія 17 червня 2018 року підписали в грецькому Преспесі угоду про перейменування Македонії на Північну Македонію.

Ситуація навколо назви цієї республіки перешкоджала зближенню Македонії з ЄС і НАТО, оскільки проти назви Республіка Македонія виступала Греція, одна з областей якої також називається Македонією.Тому після розвалу Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії Македонія була прийнята в ООН під назвою Колишня югославська республіка Македонія, а на грецьких картах вона називалася Скопія - за назвою столиці країни Скоп'є.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА