08:05 26.01.2019

Помпео виступить на засіданні Радбезу ООН щодо Венесуели

4 хв читати
Помпео виступить на засіданні Радбезу ООН щодо Венесуели

У суботу Рада Безпеки ООН проведе засідання щодо ситуації в Венесуелі, за запитом Сполучених Штатів.

Як повідомили в п'ятницю в Держдепі США, держсекретар Майк Помпео в суботу вирушить в Нью-Йорк, щоб відвідати це засідання РБ ООН.

В ході свого виступу М.Помпео закличе членів Радбезу і міжнародне співтовариство "зберегти мир і безпеку, визнавши (лідера опозиції - ІФ) Хуана Гуаїдо законним тимчасовим президентом Венесуели", повідомляє держдеп. Також М.Помпео планує закликати членів РБ підтримати перехідний уряд у Венесуелі "в спробі відновити демократію і верховенство права".

Наразі у США в ООН немає штатного постпреда. Колишній постпред Ніккі Гейлі минулого року оголосила про відставку, а призначена президентом США Дональдом Трампом Гізер Нойерт, що займає пост прес-секретаря держдепартаменту, поки не брала участі в слуханнях в сенаті щодо призначення на посаду постпреда. Виконує обов'язки Джонатан Коен.

Водночас Н.Гейлі в середу і в четвер опублікувала в Twitter кілька повідомлень на підтримку лідера опозиції Хуана Гуаїдо і з осудом президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

"3 млн мігрантів, інфляція в 1 млн%, масові протести - ось що зробив венесуельський соціалізм зі своїми громадянами. Вільні країни підтримують народ Венесуели. Росія і Китай підтримують корумпованого диктатора", - написала Н.Гейлі.

Як повідомлялося, 23 січня лідер опозиції і голова Національної асамблеї (парламенту) Венесуели Хуан Гуаїдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і приніс присягу перед тисячами прихильників опозиції. Це сталося в день, коли в Каракасі і в інших містах країни відбулись масові маніфестації противників глави держави Ніколаса Мадуро.

Жителі Каракаса та інших міст країни вийшли на акції протесту проти Н.Мадуро через події, що сталися в Каракасі раніше цього тижня - розгону із застосуванням сльозогінного газу маніфестантів і відсторонення Х.Гуаїдо з посади голови Національної асамблеї країни. Більшість венесуельських парламентаріїв перебувають в опозиції до Н.Мадуро.

Х.Гуаїдо вже визнав тимчасовим президентом країни президент США Дональд Трамп. "Національна асамблея, виконуючи роль єдино легітимної, законно обраної гілки влади, звернулася до конституції країни, щоб оголосити Ніколаса Мадуро нелегітимним, а канцелярію президента таким чином - вільною", - наголошується в заяві Д. Трампа.

В адміністрації США заявили, що будуть розглядати будь-які кроки щодо венесуельської влади, якщо вони застосують силу проти опозиціонерів. "Якщо Мадуро і його наближені виберуть насильницький спосіб відповіді, якщо вони виберуть заподіяння шкоди будь-кому з Національної асамблеї ... то у США на столі будуть всі варіанти щодо дій, які необхідно вжити", - заявили в Білому домі.

Слідом за США визнали Х.Гуаїдо тимчасовим президентом Венесуели Аргентина, Бразилія, Гватемала, Гондурас, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Панама, Парагвай і Перу, що входять до "Групи Ліми". У поширеній заяві ці країни заявили про "підтримку початку демократичних змін в Венесуелі і проведення в найкоротший термін виборів в цій країні за участю всіх політичних сил". Підтримку Х.Гуаїдо висловив і голова Організації американських держав (ОАД) Луїс Альмагро.

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ Федеріка Могеріні також заявила, що "ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати," пізніше прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ Майя Коцьянчич уточнила, що заява Ф.Могеріні щодо Венесуели є позицією, яку схвалили всі держави-члени Євросоюзу.

Президент Франції Емманюель Макрон назвав незаконним обрання на посаду президента Венесуели Н.Мадуро і запевнив, що Європа виступає за відновлення демократії в цій країні.

Президент України Петро Порошенко заявив, що масові акції протесту, які відбуваються останніми днями в Венесуелі, а також протистояння між силовиками і активістами, що призвело до людських жертв, є результатом популістської політики Н.Мадуро.

В українському МЗС у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявили, що Україна разом з іншими демократичними країнами буде підтримувати кроки, спрямовані на відновлення демократії, верховенства права і конституційного порядку в Венесуелі, а ключову роль в цьому процесі має грати легітимно обрана Національна асамблея.

"Підтримуємо венесуельський народ у його прагненні до відновлення демократії та конституційного порядку в країні і в зв'язку з цим - діяльність Національної асамблеї. Залякування і перешкоджання діяльності парламенту, а також насильство проти учасників мирних демонстрацій мають бути припинені", - сказала в коментарі агентству речник МЗС Катерина Зеленко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА