20:52 30.01.2019

Постпред ЄС вимагає від Росії негайного звільнення українських моряків і забезпечення вільного проходження через Керченську протоку

2 хв читати
Постпред ЄС вимагає від Росії негайного звільнення українських моряків і забезпечення вільного проходження через Керченську протоку

Постійний представник ЄС у Росії Маркус Едерер "зробив у середу офіційний демарш від імені 28 держав-членів ЄС" на адресу заступника міністра закордонних справ Росії Олександра Грушка, повідомив "Інтерфаксу" в Брюсселі один з офіційних представників ЄС.

"Посол підтвердив відому позицію ЄС щодо незаконного затримання українських військовослужбовців Росією, як це викладено в заяві високого представника (ЄС у закордонних справах Федеріки Могеріні - ІФ) від імені ЄС, а також у кількох публічних висловлюваннях, зокрема 17 січня", - зазначив представник Євросоюзу.

Він зазначив, що "українських військовослужбовців утримують під вартою з 25 листопада 2018 року, коли Росія захопила три українські судна та їхні екіпажі й відкрила по них вогонь, поранивши кількох українських військовослужбовців у районі Керченської протоки".

"Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море й назад відповідно до міжнародного права. Крім того, таке застосування сили Росією неприпустиме. Ми очікуємо, що Росія негайно та беззастережно звільнить 24 захоплених українських моряків, дотримуватиметься їхнього права на юридичне представництво та безперешкодний доступ з боку консульської влади та забезпечить надання постраждалим членам екіпажу належної медичної допомоги", - заявив співробітник агентства.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя. Були захоплені й заарештовані 24 українські моряки. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків перевели до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Такої позиції дотримується і влада України.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу й висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

28 січня 2019 року керівник групи адвокатів затриманих моряків Микола Полозов повідомив "Інтерфаксу" (interfax.ru), що поранених у Керченській протоці українських військовополонених моряків Андрія Артеменка, Андрія Ейдера та Василя Сороку 26 січня перевезли з медичного блоку московського СІЗО "Матроська тиша" до ізолятора "Лефортово".

За його словами, адвокати поки що не бачилися з моряками, тому нової інформації про стан їхнього здоров'я немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА