21:01 31.01.2019

Лондон, Париж і Берлін офіційно оголосили про створення механізму для розрахунків з Іраном

3 хв читати
Лондон, Париж і Берлін офіційно оголосили про створення механізму для розрахунків з Іраном

Великобританія, Франція і Німеччина офіційно оголосили про створення механізму для розрахунків з Іраном, йдеться в спільній заяві глав МЗС цих країн.

"Міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Великобританії оголошують про створення INSTEX, нового механізму для полегшення торгівлі з Іраном, щоб зберегти іранську "ядерну угоду"", - йдеться в спільній заяві.

Європейський механізм для розрахунків з Іраном у довгостроковій перспективі буде відкрито для компаній з третіх країн, які бажають торгувати з іранською стороною, йдеться в заяві.

"INSTEX буде підтримувати законну торгівлю Європи з Іраном, зокрема, фокусуючись на найнеобхідніших для іранського народу секторах - товарах фармацевтичного, медичного призначення та сільськогосподарсько-продовольчих продуктах", - йдеться в заяві.

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні раніше в четвер повідомила, що про створення Instex (механізм для підтримки торговельних обмінів) буде оголошено "за кілька годин".

Після цього, заступник голови іранського МЗС Аббас Аракчі заявляв, що майбутній запуск механізму ЄС для розрахунків з Іраном Instex стане першим кроком ЄС щодо виконання зобов'язань з "ядерної угоди".

INSTEX ( "Instrument in Support of Trade Exchanges"), - це цільова компанія зі штаб-квартирою в Парижі, яка діятиме як посередницьке бюро. Так, Іран зможе і надалі постачати нафту та інші товари до Європи. Гроші за них бюро буде направляти не в іранські банки, а європейським компаніям, які продають в Іран промислові товари, медикаменти і продовольство.

Наприкінці вересня минулого року ЄС оприлюднив план створення спеціального механізму розрахунків (Special Purpose Vehicle, SPV), щоб забезпечити проходження законних фінансових операцій з Іраном в умовах відновлення американських санкцій проти Ірану. Роботу механізму запускають ФРН, Франція і Великобританія.

Найбільші європейські країни прагнуть врятувати угоду з іранського атому 2015 року, відому як СВПД, після того, як американський президент Дональд Трамп оголосив про рішення вивести США з неї. Їхня мета - допомогти європейським компаніям продовжити співпрацю з Іраном, незважаючи на американські санкції.

Глава МЗС Великобританії Джеремі Гант у четвер назвав значним кроком вперед створення Францією, Німеччиною і Великобританією механізму для розрахунків з Іраном INSTEX.

"Ми зареєстрували нову компанію спеціального призначення, діяльність якої дозволить забезпечити законну торгівлю між ЄС і Іраном. Це чітка і практична демонстрація того, що ми залишаємося прихильними історичної домовленості з Іраном від 2015 року, Спільному всеосяжного плану дій (СВПД) доти, поки Іран його повністю дотримується", - заявив політик у четвер, його цитує прес-служба МЗС Великобританії.

За його словами, таким чином, три країни ЄС зробили "значний крок уперед у виконанні зобов'язань, що стосуються іранської ядерного угоди, покликаної полегшити тягар санкцій для іранського народу".

На думку Дж.Ганта, незважаючи на те, що реєстрація - це позитивний крок, попереду ще багато роботи і потрібно узгодити безліч юридичних і технічних аспектів, зокрема, провести переговори з Іраном.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА