18:39 04.02.2019

Тимошенко має намір розпочати роботу з МВФ із чистого аркуша, "трохи розвантажити" Україну від зовнішніх виплат

2 хв читати
Тимошенко має намір розпочати роботу з МВФ із чистого аркуша, "трохи розвантажити" Україну від зовнішніх виплат

Кандидат у президенти Юлія Тимошенко в разі її перемоги на президентських виборах має намір продовжити роботу України з Міжнародним валютним фондом (МВФ), але розпочати її "з чистого аркуша".

"Ми спробуємо розпочати з чистого аркуша", - сказала лідер "Батьківщини" на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією у Києві в понеділок.

Ю.Тимошенко наголосила, що на наявному етапі розвитку Україна не може дозволити собі відмовитися від співпраці з МВФ. Однак, як сказала кандидат у президенти, вона не готова брати на себе зобов'язання, які взяла нинішня виконавча влада.

За словами лідера "Батьківщини", в разі перемоги вона має намір розпочати новий переговорний процес із МВФ і з цифрами в руках переконати представників фонду переглянути умови співпраці.

Ю.Тимошенко, зокрема, знову заявила: ринкова ціна на природний газ в Україні, яка формуватиметься на біржовому ринку, зокрема завдяки продажу імпортерами, буде не вище ніж $100-110 за 1 тис. куб. м, а ціна газу для споживачів становитиме приблизно 3,5 грн за 1 куб. м

На думку кандидата в президенти, таких показників вдасться досягти за рахунок зниження рентабельності "Укргазвидобування" з 200-250% до 30%, зняття наявної "монополії на імпорт", лібералізації нафтогазовидобування, а також за рахунок закупівлі російського газу безпосередньо на українсько-російському кордоні. Як вважає Ю.Тимошенко, це знизить ціну 1 тис. куб. м на $70 транспортних витрат або на $120-130 разом із націнкою посередників і таємних бенефіціарів, за які нинішні керівники "відповідатимуть".

Говорячи про пікові виплати зовнішнього боргу країни, які припадають на поточний рік, лідер "Батьківщини" гарантувала, що в разі її перемоги на президентських виборах вона не допустить фінансової дестабілізації до намічених на кінець жовтня виборів Верховної Ради.

"До парламентських виборів, думаю, з інвесторами зможемо знайти спільну мову, щоб трохи розвантажити Україну від тих важких виплат, які нам потрібно здійснити цього року. 32% видатків бюджету - це погашення та обслуговування боргу. Такого показника немає в жодній країні світу", - сказав Ю.Тимошенко.

Вона також заявила, що незалежність Національного банку - ця аксіома, проте розкритикувала нинішню політику його керівництва. Як вважає лідер "Батьківщини", політика інфляційного таргетування з утриманням високих ставок рефінансування і за депозитними сертифікатами НБУ "вимиває" гроші з економіки та веде до розкручування інфляції замість її зниження. За її словами, ставка рефінансування має бути не вище ніж реальний рівень інфляції.

Через це Ю.Тимошенко має намір домогтися зміни нинішньої роботи Нацбанку, "заточеної на фінансових спекуляціях", на реальну боротьбу з інфляцією, але утримуючись від "ручного управління". Метою кандидат у президенти називає зниження ставок за кредитами до 3-4% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА