18:25 05.02.2019

Низка українських медіа та громадських організацій підписали меморандум про об'єктивне висвітлення виборів

2 хв читати
Низка українських медіа та громадських організацій підписали меморандум про об'єктивне висвітлення виборів

Низка засобів масової інформації в Україні та медійних громадських організацій підписали меморандум про створення руху "Медіа за усвідомлений вибір", який, зокрема, передбачає об'єктивне висвітлення президентських і парламентських виборів у країні.

"Усі присутні тут підписали меморандум руху "Медіа за усвідомлений вибір", - сказала шеф-редактор інтернет-видання ГО "Детектор медіа" Наталя Лігачова на прес-конференції у вівторок у Києві.

За її словами, цей документ передбачає, що кожен, хто його підпише, бере на себе зобов'язання, зокрема, проводити якісний і достовірний аналіз медіа-середовища. Рух, ініційований низкою українських телеканалів, радіостанцій, друкованими та онлайн-виданнями, а також медійними громадськими організаціями, спрямований на те, щоб забезпечити громадянам можливість обирати президента і парламент "на основі повної і достовірної інформації".

"Ми, представники медіа-спільноти, (...) зобов'язуємося: в інформаційних жанрах (новини, підсумкові аналітичні програми, ток-шоу, дебати, журналістські розслідування, інтерв'ю тощо) бути неупередженими до всіх кандидатів; висвітлювати позиції, дискусії або конфлікти за участю кандидатів і суб'єктів виборчого процесу збалансовано; (...) відмовитися від розміщення чорного піару", - проголошується в тексті меморандуму.

Підписанти зобов'язуються також для визначення переліку кандидатів (партій) - учасників дебатів або циклу дискусійних програм на виборчу тематику - враховувати усереднені рейтинги від соціологічних фірм із високою репутацією.

Згідно з документом, медіа подаватимуть факти з посиланням на конкретні джерела, а думки - із зазначенням конкретних авторів, не висмикуючи цитати з контексту; не подавати недостовірну інформацію, докладати усіх зусиль для перевірки озвучених кандидатами фактів і надавати результати перевірки якомога швидше.

"Ми, представники медіа, які підписали меморандум, зобов'язуємося готувати якісні матеріали щодо представників різних політичних сил і кандидатів", - зазначено в тексті.

Водночас підписанти - громадські медійні організації - зобов'язуються проводити достовірний моніторинг висвітлення виборчого процесу в українських ЗМІ, готувати неупереджений аналіз контенту та публікувати його результати, надавати консультації журналістам та ЗМІ щодо спірних питань.

Підписанти медіаруху розроблять протягом 2019 року методологію, що надасть змогу певним чином маркувати ЗМІ, які заслуговують на довіру до поширюваної ними інформації.

Серед заявлених учасників і підписантів меморандуму: шеф-редактор ГО "Детектор медіа" Наталія Лігачова, генеральний директор "Укрінформ" Олександр Харченко, гендиректор ІА "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко, головний редактор "Дзеркало тижня" Юлія Мостова, гендиректор Liga.net Дмитро Бондаренко, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, головний редактор "Громадського радіо" Тетяна Трощинська, виконавчий директор ГО "Інститут масової інформації" Оксана Романюк, президент фонду "Суспільність" Тарас Петрів, представник ГО "Центр демократії та верховенства права" Ігор Розкладай, директор громадської організації "Інтерньюз-Україна" Костянтин Квурт, директор ВГО "Незалежна асоціація телерадіомовників" Катерина М'ясникова, керівник ГО "Інститут розвитку регіональної преси" Олексій Погорєлов та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА