10:48 06.02.2019

Вакарчук хоче, щоб вибори до ВР відбулися за новою системою відкритих виборчих списків

2 хв читати
Вакарчук хоче, щоб вибори до ВР відбулися за новою системою відкритих виборчих списків

Музикант, громадський діяч Святослав Вакарчук закликає Верховну Раду ще до президентських виборів проголосувати в цілому Виборчий кодекс (законопроект №3112-1), за яким вибори до парламенту відбуватимуться за системою відкритих партійних списків.

"Уже найближчі вибори до парламенту треба провести за повністю пропорційною системою - відкритими регіональними списками з виключно партійним висуненням. (...) Шановний пане президенте! Шановні пані та панове народні депутати! Ухваліть закон №3112-1 до виборів президента! Зробіть так, щоб вибори до парламенту восени 2019 року пройшли за новою системою відкритих виборчих списків", - написав він у статті, оприлюдненій на сайті інтернет-видання "Українська правда" в середу.

С.Вакарчук нагадав, що проведення виборів до парламенту за відкритими партійними списками обіцяли фракції коаліції в коаліційній угоді, є такий пункт і в передвиборчій програмі 2014 року чинного президента, проте обіцянка залишається невиконаною.

Музикант також зазначив, що у ВР під №3112-1 перебуває зареєстрований проект Виборчого кодексу України, який запроваджує систему відкритих партійних списків за схемою. Документ проголосований у першому читанні.

С.Вакарчук наводить основні положення проекту Виборчого кодексу. Так, мажоритарка скасовується як така. Замість 225 мажоритарних округів формуються 27 регіональні, межі яких переважно збігаються з межами областей. Висувати кандидатів мають право тільки партії.

Для участі у виборах партія формує загальнонаціональний список і обов'язково розподіляє усіх кандидатів із нього за регіональними списками. При цьому один кандидат може бути включений лише в один регіональний список.

У кожному регіоні партія має висунути щонайменше п'ятьох кандидатів.

Виборець, прийшовши на дільницю, отримує бюлетень, куди вписує номери партії та окремо - кандидата, якого підтримує найбільше.

До парламенту проходять кандидати від тих партій, які набрали прохідний бар'єр сумарно по всій країні.

"Така система дає більше шансів потрапити в парламент політикам нової якості, тим самим людям майбутнього - у них немає великих ресурсів, але є чесне ім'я, професіоналізм, чітка ідеологія та залізні принципи", - висловив думку С.Вакарчук.

Як повідомлялося, 7 листопада 2017 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №3112-1 "Проект Виборчого кодексу України" авторства групи народних депутатів на чолі зі спікером парламенту Андрієм Парубієм.

Документ, зокрема, передбачає 4% прохідний бар'єр до парламенту (замість нинішніх 5%).

Наприкінці січня С.Вакарчук заявив, що не балотуватиметься на посаду президента України на чергових президентських виборах 31 березня 2019 року. При цьому він запевнив, що разом зі своєю командою працюватиме над тим, "щоб проєвропейські сили перемогли".

Пізніше він повідомив, що працює над формуванням команди однодумців для "справжніх змін" в Україні, в якій будуть люди з ім'ям та історією успіху, і не буде олігархів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА