19:37 06.02.2019

Юнкер і ірландський прем'єр підтвердили неможливість нових переговорів щодо угоди з Brexit

2 хв читати
Юнкер і ірландський прем'єр підтвердили неможливість нових переговорів щодо угоди з Brexit

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і глава уряду Ірландії Лео Варадкар нагадали в спільній заяві, що угода стосовно Brexit і політична декларація були узгоджені 27 лідерами держав-членів ЄС, а також урядом Великобританії, і не підлягають перегляду.

"Як ми вже неодноразово говорили, угода про вихід (Великобританії з ЄС - ІФ) є найкращою і єдино можливою. Вона не підлягає повторним переговорам", - йдеться в документі, поширеному в середу в Брюсселі.

"Backstop (страхувальний план зі статусу кордону між Північною Ірландією та Ірландією - ІФ) є невід'ємною частиною угоди про вихід", - підкреслили Ж.-К.Юнкер і Л.Варадкар.

При цьому вони висловили надію, що на практиці backstop не знадобиться, і це лише "необхідна юридична гарантія для захисту миру і забезпечення неповернення до жорсткого кордону на острові Ірландія при одночасному захисті цілісності нашої єдиного ринку і митного союзу".

Ж.-К.Юнкер і Л.Варадкар вважають угоду щодо Brexit, включаючи backstop, "збалансованим компромісом, що представляє гарне рішення для громадян і підприємств з усіх боків, в тому числі в Північній Ірландії".

За їх заявою, "backstop - це не двостороннє питання, а загальноєвропейське". Кордон Ірландії є також кордоном Європейського союзу, а її ринок - частиною єдиного ринку ЄС.

"Ми будемо єдині в цьому питанні", - запевнили автори спільної заяви.

Вони пообіцяли продовжувати домагатися угоди з впорядкованого виходу Сполученого Королівства з ЄС, але також мають намір активізувати підготовку до сценарію "без угоди".

У документі міститься обіцянка, що Єврокомісія підтримає Ірландію знаходити власні шляхи розв'язання конкретних проблем, з якими зтикатиметься країна і ірландські громадяни, фермери і підприємства. Ж.-К.Юнкер і Л.Варадкар заявили про плани "тісно співпрацювати з цією метою в найближчі тижні".

"Ми будемо і надалі нагадувати уряду Сполученого Королівства про його обов'язки відповідно до Угоди Страсної п'ятниці (Белфастська угода 1998 року - ІФ) як при наявності угоди (щодо Brexit - ІФ), так і без неї", - йдеться в заяві Ж. К.Юнкера і Л.Варадкара.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА