10:51 08.02.2019

Волкер розділяє занепокоєння України в питанні безпеки в разі участі російських спостерігачів у виборах

2 хв читати
Волкер розділяє занепокоєння України в питанні безпеки в разі участі російських спостерігачів у виборах

Спецпредставник держдепартаменту США щодо України Курт Волкер схвалює готовність України сприяти діяльності місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, але також поділяє занепокоєння Києва в питанні безпеки в разі участі російських спостерігачів в українських виборах.

"Ми схвалюємо готовність України сприяти діяльності місії БДІПЛ ОБСЄ. Ми віримо в прихильність України прозорості та проведення вільних і чесних виборів", - написав він у Twitter.

Водночас К.Волкер нагадав, що Росія є агресором в Україні, отже, "занепокоєння України щодо безпеки реальне".

Як повідомлялося, 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон, яким заборонила громадянам Російської Федерації та особам, запропонованим російською стороною, бути офіційними спостерігачами на президентських, парламентських і місцевих виборах в Україні.

Згідно з документом, офіційним спостерігачем від іноземних держав і міжнародних організацій не може бути громадянин (підданий) держави, яка визнана Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом. Крім того, спостерігачем не зможе бути особа, запропонована державою-агресором або державою-окупантом.

Раніше БДІПЛ ОБСЄ передало до МЗС України електронний список довгострокових спостерігачів на президентських виборах, до якого включено двох кандидатів від Росії - жінок, 1990 та 1985 р. н.

7 лютого спецпредставник держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що не проти допуску російських спостерігачів на українські вибори. "Україні потрібні спостерігачі БДІПЛ, щоб довести, що вона дотримується демократичних стандартів. Інакше у людей можуть виникати запитання щодо виборів", - написав К.Волкер у своєму акаунті у Twitter.

"Немає проблем, якщо до місії увійдуть російські спостерігачі, але працювати вони мають саме в рамках місії БДІПЛ. Жодних ігор тут бути не повинно. Україна має бути впевнена у власних демократичних інститутах", - наголосив він.

Директор БДІПЛ ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила жаль щодо ухвалення Верховною Радою закону, який забороняє громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні, зокрема у складі місії БДІПЛ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА