15:08 08.02.2019

Директор НАБУ допускає активне використання механізму відкриття справ на підставі заяв напередодні виборів до ВР

2 хв читати
Директор НАБУ допускає активне використання механізму відкриття справ на підставі заяв напередодні виборів до ВР

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник прогнозує, що напередодні виборів, особливо парламентських, політики активно використовуватимуть механізм обов'язкового відкриття кримінальних проваджень на підставі заяв.

На брифінгу в п'ятницю в Києві він нагадав, що законодавство зобов'язує вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) дані на підставі заяви про вчинення можливого злочину. У такому разі, як пояснив А.Ситник, йдеться про відкриття фактового кримінального провадження, а не проти конкретної особи.

"Це ціла технологія, і стосується це не лише Антикорупційного бюро, а й ДБР, коли хтось на когось пише заяви, в абсолютній більшості випадків безпредметні, потім реєструється провадження, заявник отримує відповідь, що його заяву розглянуто. В заяві фігурує певне прізвище і починається...", - сказав директор бюро.

Він зазначив, що ситуацію можна змінити лише шляхом внесення змін до КПК.

Відповідаючи на запитання про те, чи вважає він, що механізмом обов'язкової реєстрації проваджень зловживатимуть під час виборчої кампанії, А.Ситник сказав: "Це стосується не лише періоду виборів... Ми намагаємося аналізувати кожну заяву, щоб мінімізувати ризики. Але, на жаль, коли правоохоронний орган, навіть вивчивши заяву, приходить до висновку, що це більше маніпуляція, ніж бажання повідомити про конкретний злочин, потім ще є суд, який зобов'язує зробити це нас або інший правоохоронний орган".

"Перед виборами це використовуватиметься. Можливо, навіть більше перед парламентськими, тому що більший обсяг кандидатів", - наголосив А.Ситник.

Чергові вибори президента України відбудуться 31 березня, парламентські - восени.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА