07:36 10.02.2019

Медведчук: я не закликаю до сепаратизму, а пропоную автономний статус Донбасу за прикладом закріпленого в Конституції статусу Криму

2 хв читати
Медведчук: я не закликаю до сепаратизму, а пропоную автономний статус Донбасу за прикладом закріпленого в Конституції статусу Криму

Голова політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук зазначає, що пропонує прописати в Конституції України автономний регіон "Донбас" за прикладом закріпленої в Основному законі автономії Криму.

"У цьому немає ні закликів до сепаратизму, ні закликів до зміни державного і конституційного ладу. Наша Конституція є конституцією унітарної держави. Я особисто прихильник федеративного устрою, завжди ним був і залишуся, бо вважаю, що федеративний устрій - це єдині ліки від розпаду нашої країни. Але зараз не про це, хоча цього можна досягти тільки шляхом змін до Конституції, і це не сепаратизм. Конституція України передбачає автономність одного з регіонів - Криму. І статус автономії в Конституції унітарної держави виписаний. Нічого нового я не пропоную", - сказав він у програмі "Мага" на телеканалі "112 Україна" в суботу ввечері.

На думку В.Медведчука, в Конституцію України потрібно внести зміни про "особливий статус (Донбасу - ІФ), який прописаний в Мінських угодах і затверджений резолюцією Ради безпеки ООН", перетворивши "Мінські угоди і декларацію глав держав" нормандської четвірки "в міжнародно правовий документ".

Він вважає, що саме на базі цього можна буде домовлятися про "те, щоб" повернути Донбас в Україну, і Україну на Донбас, щоб повернути людей". В.Медведчук підкреслив, що саме "повернення людей, а не територій"ставить для себе пріоритетом його політична сила.

Як повідомлялося, 5 лютого Генеральна прокуратура України за зверненням народного депутата Андрія Тетерука (фракція "Народний фронт") внесла в ЄРДР відомості про вчинення В. Медведчуком кримінальних злочинів - посягання на територіальну цілісність України і державної зради.

Прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган зазначила, що В.Медведчук зробив гучну заяву на партійному з'їзді 29 січня, заявивши про необхідність утворення так званого "автономного регіону Донбас" з утворенням власного парламенту і уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України. Він вважає, що такі домовленості про статус Донбасу можна досягти в чотирикутнику "Київ-Донецьк-Луганськ-Москва".

6 лютого генпрокурор України Юрій Луценко зазначив, що процесуальні рішення у справі, відкритій у зв'язку з висловлюваннями В.Медведчука, будуть прийняті після проведення лінгвістичної експертизи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА