13:28 11.02.2019

Безкоштовний концерт "Кварталу 95" за участю кандидата Зеленського містить ознаки підкупу виборців - ОПОРА

3 хв читати

В Ужгороді студія "Квартал 95" дала додатковий безкоштовний концерт, вхід на який був лише за запрошеннями, представники Громадянської мережі "ОПОРА" заявляють, що це містить ознаки підкупу виборців.

"9 лютого в Ужгороді відбувся концерт студії "Квартал 95" за участю кандидата в президенти Володимира Зеленського. Концерт гумористів був анонсований заздалегідь, квитки на нього можна було купити на сайті та у касах театру. Ціни на квитки коливалися в межах від 350 до 1950 грн. Однак, як стало відомо спостерігачам "ОПОРИ", того ж дня, за три години до заявленого концерту, відбувся ще один, вхід на який був виключно за запрошенням. Попереднього публічного анонсу свята не було, як можна було отримати запрошення - достеменно невідомо", - йдеться в повідомленні на сайті "ОПОРИ" в понеділок.

За інформацією спостерігачів громадянської мережі, на концерт, який розпочався о 17:00, можна було зайти лише за запрошеннями, які могли отримати заздалегідь учасники АТО та члени їхніх сімей, люди з інвалідністю та інші.

"Волонтер організації, яка працює з військовослужбовцями, розповіла, що отримала від організаторів 100 запрошень для того, щоб роздати їх військовим. Інша відвідувачка розповіла в коментарі "ОПОРІ", що запрошення на концерт можна було отримати поштою. Для цього необхідно було надіслати заявку, а організатори, плануючи концерт у тому чи іншому місті, вже надсилали заявками запрошення", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні зазначено, що сам В.Зеленський 10 лютого в коментарі ЗМІ зазначив, що такі благодійні концерти вони проводять регулярно, проте раніше про це не розповідали, тому що їх не запитували, а піаром команда не займалася. За словами кандидата в президенти, це для них традиційно - безкоштовний концерт удень, а ввечері - комерційний.

"У факті організації безкоштовного концерту можуть бути вбачатися ознаки порушення правил ведення виборчої кампанії з боку кандидата Зеленського", - зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі "ОПОРА" в Закарпатській області Ярослав Гулан.

За його словами, кандидатові заборонено надавати виборцю на пільгових умовах товари або послуги і при цьому згадувати його ім'я.

"Проведення безкоштовного концерту за участю кандидата в президенти може сприйматися саме як надання виборцеві послуг, а це вже містить ознаки підкупу виборців. Також варто додати, що кандидат де-факто використовує свою роботу як ресурс, якщо не для прямої агітації, то для впізнаваності свого імені. А це вже відхилення від задекларованого в законі принципу участі у виборах на рівних засадах. Адже не кожен кандидат у президенти може організувати виборцю безкоштовний гумористичний концерт", - зазначає Я.Гулан.

Тому, за його словами, кандидатам у президенти доцільно в період виборчої кампанії організовувати зустрічі з виборцями і пояснювати свої політичні програми, а не безкоштовні та комерційні концерти, але "це вже питання більше до політичної культури".

За словами юридичного радника ГО "ОПОРА" Тетяни Юзвяк, головною ознакою непрямого підкупу виборців (ч. 4 ст. 64 закону України "Про вибори президента України") є те, що він завжди відбувається на етапі проведення передвиборчої агітації. Передвиборчою агітацією є будь-яка діяльність із метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на посаду президента України, роз'яснює експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА