19:17 13.02.2019

Українська сторона в Мінську запропонувала кілька форматів обміну утримуваними, однак наразі безрезультатно - І.Геращенко

2 хв читати

Українська сторона на переговорах Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську в середу передала російській пропозиції про обмін утримуваними особами у декількох форматах, однак щодо жодної з пропозицій не отримала згоди, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"Ми ще раз передали РФ пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонували різні формати звільнення: широкий 25/25 і 19/72, запропонували кілька інших форматів. Якщо РФ не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, щоб розблокувати процес - почати зі звільнення тих, хто потребує медлікування. Ми також готові передати трьох росіян зі списку 25 російським консулам в обмін на наших військових, яких чотири роки утримують у Донецьку...Але і на це росіяни не дають згоди", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її словами, на засіданні ТКГ українська сторона також повторила свою вимогу негайно звільнити військовополонених моряків без жодних умов. "Представник РФ Борис Гризлов неодноразово намагався перебивати українську сторону, що, мовляв, "Мінськ - це не той майданчик, де мають обговорювати долю військовополонених". Той! Військовополонені підпадають під пункт 6 Мінських угод - негайне звільнення всіх незаконно утримуваних, яких країна-агресор тримає у зв‘язку з конфліктом", - наголосила політик.

Українська сторона також звернула увагу ОБСЄ, що вже три роки залишається невиконаною обіцянка бойовиків - звільнити підлітків з Ясинуватої. "Ми очікуємо від координаторів більш чіткої позиції щодо вимог виконувати домовленості, так важко досягнутих у групі. Дітей обіцяли звільнити ще наприкінці 2016 року", - наголосила І.Геращенко.

Вона зазначила, що РФ і залежне від них керівництво окремих районів Донецької та Луганської областей продовжують тактику приховування інформації про утримуваних і роками не дають відповідей на запити української сторони. "Тому що немає ніякої реакції про долю розшукуваних нами людей, ми закликали посла Фріша долучитися до встановлення долі понад 70 українців, утримання яких у тюрмах нам навмисне не підтверджують (хоча українська сторона має інформацію і докази їх незаконного арешту). Й у нас є підстави непокоїтися, що кількох українців із цього списку бойовики могли замучити", - зазначила представник України.

Також українська сторона закликала негайно активізувати пошук сотень зниклих безвісти та створити відповідний механізм за участю РФ і Міжнародного комітету Червоного хреста, повідомила І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА