12:21 14.02.2019

Відмова України реєструвати спостерігачів з РФ не суперечить її міжнародним зобов'язанням - І.Геращенко

2 хв читати

Відмова в реєстрації російських спостерігачів на виборах президента України в березні 2019 роки не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних і демократичних виборів, і не є безпрецедентною, зазначає перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Росіяни є представниками визнаної на законодавчому рівні держави-агресора і окупанта, ця позиція України цілком відповідає положенням п.8 Копенгагенського документа ОБСЄ про необхідність дотримання національних законів у питанні міжнародного спостереження за виборами...Є чимало прецедентів неучасті в спостереженні за виборами громадян іншої сторони конфлікту (Вірменія/Азербайджан, РФ/Грузія, Кіпр/ Туреччина, Македонія/Греція). і нічого, вибори там проходять, і світ їх визнає", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Перший віце-спікер Верховної Ради зазначила, що українська сторона ніколи не приймала рішень про обмеження кількості спостерігачів на своїх виборах від будь-яких міжнародних організацій, зокрема Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ.

"Україна ... ніколи не обмежувала БДІПЛ та інші міжнародні інституції в кількості спостерігачів. Очікується, що на президентських виборах в Україні буде майже 900 спостерігачів БДІПЛ (що на третину більше, ніж на президентських виборах у РФ 2018 роки), до яких приєднаються спостерігачі від ПА ОБСЄ, ПАРЄ, Європарламенту, ПА НАТО", - написала І.Геращенко.

Вона також нагадала, що встановлені РФ у 2007 і 2008 роках обмеження на кількість спостерігачів БДІПЛ призвели до того, що Бюро було позбавлене можливості взагалі спостерігати за виборами в РФ, при цьому їхні результати все одно були визнані. Також, за словами першого віце-спікера Ради, з 2011 року БДІПЛ направляло спостерігачів за виборами в РФ в дуже незначній кількості, зокрема, на президентських виборах 2018 року в РФ було акредитовано лише 80 спостерігачів на довгостроковій основі і 420 - на короткостроковій. "З огляду на географічний масштаб РФ - це смішні цифри", - наголосила Геращенко.

Вона зазначила, що рішення про відмову в реєстрації спостерігачів з РФ відповідає принципу дотримання суверенітету країни, закріпленому в Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами і Кодексі проведення міжнародного спостереження за виборами 2005 року. Їх підтримали понад 20 міжнародних організацій та інститутів, зокрема БДІПЛ, ОБСЄ, ООН, Парламентська асамблея і Венеціанська комісія Ради Європи, Європейська комісія.

"Також ніяких росіян апріорі не буде в миротворчій місії, якщо Україна доможеться таки введення миротворчої місії ООН на Донбас", - додала Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА