11:39 20.02.2019

Справа про розстріли на Майдані піде до суду після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження, обіцяє Луценко

2 хв читати
Справа про розстріли на Майдані піде до суду після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження, обіцяє Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко запевняє, що справу про розстріли під час Революції гідності буде направлено захисту для ознайомлення і до суду після рішення Верховної Ради про продовження процедури заочного засудження.

"Як генпрокурор гарантую, що ця надзвичайно важлива справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу, 20 лютого, в День пам'яті Героїв Небесної сотні.

Він наголосив, що лише пам'ять і справедливе покарання винних є захистом від повторення таких трагедій, як загибель Небесної Сотні.

"Сьогодні, в день п’ятих роковин кривавих подій, я можу твердо сказати: слідство встановило не лише 66 осіб виконавців, які підозрюються у вбивствах (із них 46 втекли до РФ, решта - під вартою). ГПУ цього року фактично завершила слідство про тих, хто віддав злочинні накази, які призвели до вбивств і поранень на Майдані", - написав генпрокурор

"Комісія експертів і залучених фахівців на підставі 988 томів матеріалів слідства дійшла висновку, що загибель та поранення учасників мирних зібрань на Майдані перебуває в прямому причинному зв’язку з рішеннями та діями екс-президента Януковича, екс-голови СБУ Якименка та його підлеглих Тоцького, Ганжі, Потієвського, Щеголєва, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка та його підлеглих Шуляка, Конопляника, Миколенка, міністра оборони Лебедєва, екс-начальника Генштабу Замани", - додав Ю.Луценко.

Згідно з указом президента України від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної сотні", в країні щорічно 20 лютого - День Героїв Небесної сотні.

П'ять років тому в період 18-20 лютого в центрі Києва загинула найбільша кількість активістів Майдану (78 осіб). Згодом їх назвали Героями Небесної сотні (або просто Небесною сотнею).

Першими в Небесній сотні стали активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневский, загиблі 22 січня 2014 року. Того самого дня в лісі було знайдено тіло активіста Юрія Вербицького.

Крім українців, Героями Небесної сотні стали білоруси, вірмени та грузини.

Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України 104 Героям Небесної сотні. Трьох іноземців - громадянина Білорусі Михайла Жизневського, Грузії - Зураба Хурцію та Давида Кіпіані - посмертно нагороджено орденами Героїв Небесної сотні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА