15:36 20.02.2019

ЦВК має якомога швидше прояснити питання законності оплати агітаторів - експерти

2 хв читати

Центральній виборчій комісії України слід найближчим часом надати роз'яснення законності роботи агітаторів у контексті можливого їх підкупу, наголошують експерти.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу консультант із виборчого права Андрій Романчук розповів, що до дня голосування порушення виборчого законодавства переважно мають адміністративний характер, а "всі протоколи, як правило, не доводяться до логічного завершення" через некоректність їх оформлення.

Він також висловив думку про те, що Національній поліції України слід провести освітню програму для своїх співробітників щодо розуміння виборчого права та виборчих порушень.

За словами експерта, функції охорони порядку безпосередньо в день виборів на дільницях і охорони виборчої документації поліцейські виконують на гідному рівні.

А.Романчук зазначив, що є складною й фіксація кримінальних правопорушень, зокрема, таких, як підкуп виборця.

Керівник політичних програм ГО "Український Центр суспільного розвитку" Ігор Рейтерович зазначив, що проблема полягає в тому, що ЦВК досі не надала пояснень щодо роботи волонтерів-агітаторів, зокрема, в контексті грошової компенсації за їхні вимушені витрати.

За його словами, від МВС надходять пояснення, які зводяться до того, що "гречка не є підкупом".

"Це одразу відкриває можливості для маніпуляцій...Це дуже небезпечні колізії...Я дуже сподіваюся, що врешті-решт Верховна Рада ухвалить зміни (законопроект щодо посилення відповідальності за виборчі порушення - ІФ), про які всі давно говорять, а Центральна виборча комісія чітко надасть роз'яснення. Тому що роз'яснень громадських активістів, експертів і радників для цього недостатньо", - наголосив І.Рейтерович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА