14:35 23.02.2019

Участь виборців у передвиборчій агітації, зокрема на основі безоплатних договорів, не може бути обмежена - ЦВК

2 хв читати

Участь виборців у здійсненні передвиборної агітації, зокрема на основі безоплатних договорів на її проведення, гарантована Конституцією України і не може бути обмежена, йдеться в роз'ясненні ЦВК України від 22 лютого.

У затвердженій в п'ятницю на засіданні Комісії постанові зазначається, що ч. 6 ст. 64 закону про вибори президента України забороняє укладення з виборцями за рахунок виборчих фондів оплачуваних договорів на проведення агітації. При цьому закон визначає, що агітація є одним із етапів виборчого процесу і може здійснюватися у будь-якій формі, яка не суперечить Конституції і законам України.

У ЦВК наголошують, що залучення виборців до здійснення агітації можливе тільки на безоплатній основі. При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (зокрема, перевезення багажу), харчування, проживання та інші витрати у разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

При цьому кошти, сплачені кандидатом на посаду президента за таким договором, мають бути відображені у звіті про надходження коштів на рахунок виборчого фонду кандидата та їх використання за кодом статті витрат "Інші витрати на передвиборчу агітацію".

Водночас, якщо залучення фізичних осіб не пов'язане з використанням їх праці на умовах трудового договору чи за цивільно-правовими договорами, юридична особа - постачальник послуг з проведення передвиборчої агітації відповідно до законодавства не є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Юридичні особи також можуть надавати кандидатам у президенти за рахунок коштів їх виборчих фондів послуги з проведення агітації у будь-яких формах, не заборонених Конституцією та законами України. При цьому предмет договорів з ними має відповідати найменуванню відповідних статей витрат виборчого фонду.

У ЦВК резюмували, що "не допускаються будь-які обмеження або створення штучних перешкод у реалізації виборцями права вільно здійснювати передвиборчу агітацію".

ЦВК направила ухвалену 22 лютого постанову з цим роз'ясненням Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Державному бюро розслідувань, Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції України, Національному агентству з питань запобігання корупції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА