11:28 25.02.2019

Євросоюз може відкласти Brexit до 2021 року у разі запиту від Великої Британії

2 хв читати
Євросоюз може відкласти Brexit до 2021 року у разі запиту від Великої Британії

Високопоставлені чиновники Європейського Союзу розглядають плани, згідно з якими вихід Великої Британії з ЄС (Brexit) може бути відкладено до 2021 року, повідомляє The Guardian із посиланням на європейських дипломатів.

Наразі Brexit запланований на 29 березня 2019 року, після чого має розпочатися перехідний період тривалістю 21 місяць. Брюссель вивчає варіант заміни цього періоду на відстрочення виходу Британії з ЄС, зазначає видання.

Додатковий час як державі-члену союзу дасть змогу Великій Британії та ЄС розробити правила для майбутніх відносин.

Серед прибічників перенесення терміну Brexit називають голову Європейської Ради Дональда Туска та генерального секретаря Єврокомісії Мартіна Зельмайра.

Представники дипломатичних кіл ЄС останніми тижнями неодноразово стверджували, що проголосують за відстрочення Brexit, якщо Лондон попросить про це і виявить готовність внести зміни до планів щодо виходу з Євросоюзу. Без відповідного звернення у Брюсселі нічого не зможуть зробити, зазначає Deutsche Welle.

Крім того, перенесення Brexit допоможе обійти "бекстоп", який передбачає, що Велика Британія залишиться у спільному з ЄС митному союзі доти, доки не буде досягнуто нової торговельної угоди між Лондоном та Брюсселем. У цьому разі Північна Ірландія залишиться частиною внутрішнього європейського ринку, що дасть змогу уникнути встановлення жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландською Республікою.

У неділю прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила, що національний парламент не пізніше як 12 березня ухвалить рішення щодо запропонованого нею плану Brexit.

Про це вона заявила в Шарм еш-Шейху (Єгипет) перед початком саміту ЄС та Ліги арабських держав. У рамках саміту Т.Мей проведе чергові консультації з главами країн - членів ЄС.

У суботу три британські міністри закликали відкласти Brexit, якщо Т.Мей не здобуде парламентської підтримки для свого варіанта угоди про вихід з ЄС. Газета Daily Mail опублікувала думку міністрів бізнесу Грега Кларка, праці Ембера Радда та міністра юстиції Девіда Гока, згідно з якою більшість парламентарів віддала б перевагу відстроченню над жорстким варіантом Brexit.

Водночас Daily Telegraph пише, що прем'єр-міністр готує офіційний запит до Брюсселя про відстрочення Brexit лише на два місяці.

Також, за відомостями видання, цього тижня на голосування в парламенті буде винесено одразу дві поправки, що передбачають продовження перехідного періоду. Одні депутати хочуть, щоб відстрочення було запитано в разі, якщо Т.Мей не представить на голосування новий план до 13 березня, а інші - в разі, якщо загроза "жорсткого" Brexit залишиться єдиним варіантом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА