07:56 26.02.2019

Україна розраховує на підтримку ЄС у проведенні реформ і в протистоянні з РФ

5 хв читати
Україна розраховує на підтримку ЄС у проведенні реформ і в протистоянні з РФ

Україна розраховує, що Європейський Союз і надалі продовжить відводити Україні центральне місце в порядку денному, сприяти демократичним перетворенням і разом боротися проти агресії Росії, заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє сайт урядового порталу.

"Ми сповнені рішучості надалі продовжувати комплексні реформи, оскільки розуміємо, що це єдиний спосіб зробити Україну успішною, сильною, демократичною, європейською країною ... Ми розраховуємо на потужну підтримку і залучення з боку ЄС, щоб зробити наш перехід більш плавним і взаємовигідним", - заявила І.Климпуш-Цинцадзе під час виступу на заході "Українська лабораторія" в Брюсселі.

І.Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що найбільш серйозними викликами для України є проведення вільних, чесних і прозорих президентських і парламентських виборів, одночасне використання євроінтеграційних реформ і боротьба з російською агресією.

За її словами, РФ прагне встановити свої правила гри на європейському континенті. Але мовчання і бездіяльність окремих європейських політиків тільки роблять Росію сміливіше, більш провокаційною і, на жаль, більш ефективною. "Майбутнє Європи не може ґрунтуватися на нерішучості і неоднозначності. У такій грі немає місця сильній, об'єднаній Європі, а також демократичній, незалежній Україні. Президент Європейської Ради Дональд Туск під час промови в українському парламенті сказав, що" немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. Це незаперечна правда".

Також І.Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна продовжує боротьбу за звільнення 24 українських моряків і більше 70 заручників Кремля, які перебувають на території РФ і в окупованому Криму без належного медичного лікування, та подякувала за впровадження "азовських санкцій" проти країни-агресора.

"Я дякую Європейському Союзу за дійсно сильну підтримку України на Генеральній Асамблеї ООН, за злагоджене рішення ЄС про введення "азовського пакета" санкцій. Це був нелегкий переговорний процес, деякі країни мали свої зауваження і виступали за діалог. Однак, замкнуте коло "війна- осуд-санкції-ігнорування проблеми-війна" слід розірвати. В цій ситуації для нас надзвичайно важливо мати тверду, об'єднану підтримку ЄС", - підкреслила віце-прем'єр-міністр.

Вона зазначила, що через війну на Донбасі продовжують гинути українські військові та мирні жителі.

"З початку російської агресії проти України там загинуло понад 13 тис. осіб. В окупованому Криму знаходиться понад 30 тис. російських військовослужбовців, 88 артилерійських систем, 52 ракетні системи залпового вогню. Росія готує ґрунт для можливого розгортання ядерної зброї. Уздовж російсько-українського кордону дислокується більше 87 тис. військових з РФ", - підкреслила І. Климпуш-Цинцадзе.

Вона закликала ЄС виступити з сильною об'єднаною позицією засудження російської агресії і введення додаткових санкцій. "Ми всі повинні чітко визнати "незручну" правду - на європейському континенті йде справжня війна, розв'язана РФ. У цьому випадку шлях до миру не перебуває в політиці умиротворення, ні через приховування правди. Санкції - один з інструментів змусити РФ платити за свої дії", - зазначила віце-прем'єр-міністр.

За її словами, Росія продовжуватиме втручатися у справи не тільки України, але і в вибори Європарламенту.

"Попереду - президентські і парламентські вибори в Україні, а також вибори до Європейського парламенту. Протидія гібридним загрозам і введення нових санкцій проти РФ теж повинні бути узгодженими і консолідованими. З наближенням ... виборів кібератаки тільки посиляться. Немає сумніву, що і ЄС зіткнеться з гібридною загрозою з боку РФ. Тому нам необхідно об'єднати зусилля в боротьбі проти дезінформації в Європі. Ми повинні провести чесні і прозорі вибори і одночасно захистити нашу незалежність від російської агресії", - заявила І. Климпуш-Цинцадзе.

І.Климпуш-Цинцадзе нагадала, що, продовжуючи інтегруватися в ЄС, український парламент підтримав ініціативу президента внести зміни до Конституції щодо курсу на членство України в НАТО і ЄС, що стало для партнерів потужним сигналом про незворотність європейського курсу розвитку України.

Вона також зазначила основні переваги підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, адже європейська інтеграція, за її словами, є двигуном змін у країні. "За останні п'ять років за підтримки громадськості нам вдалося впровадити низку структурних реформ, які неодноразово оцінили міжнародні експерти. Серед них - реформи енергетичного і банківського секторів, податкової системи, державних закупівель тощо. Прогрес, досягнутий у сфері децентралізації, реформи державного управління, дерегуляції, пенсійної системи, початок медичної та освітньої реформ важко було уявити ще кілька років тому", - повідомила вона.

На думку І.Клімпуш-Цинцадзе, більше істотних змін і результатів вдалося досягти в 2018 році, зокрема, в двосторонній торгівлі, експорті продукції в Євросоюз, виконанні зобов'язань з наближення законодавства ЄС в сфері підприємництва, сільського господарства, соціальної політики і трудових відносин. Проведені реформи істотно обмежили простір для корупційних дій.

"Не дивлячись на російську збройну агресію, яка триває досі, Україна сьогодні істотно відрізняється від тієї, що була до 2014 року. Тепер Україна і країни Східного партнерства слід розглядати як невід'ємну частину дискусії про майбутнє Європи. Так, ми тимчасово не контролюємо близько 7 % нашої території, втратили 20% своєї економіки, витрачаємо більше 5% ВВП на оборону країни, але твердо переконані, що успішно реалізовані реформи залишаються найкращою відповіддю як на запит громадян, так і на агресію Росії. Тверда і єдина позиція ЄС щодо Кремля має важливе значення для успіху України", - зазначила представниця уряду.

Крім того, вона зазначила кілька пріоритетів, над якими Україна буде посилено працювати в 2019 році. Зокрема, це робота над Угодою про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (АСAА) і запуск роботи Вищого антикорупційного суду, який має відбутися не пізніше червня. Ключовими пріоритетами залишаються економічне зростання, підвищення стандартів життя, реформа енергетичного сектора і розвиток інфраструктури.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА