08:57 27.02.2019

Трамп і Кім Чен Ин почнуть у Ханої другу зустріч

4 хв читати
Трамп і Кім Чен Ин почнуть у Ханої другу зустріч

Президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин почнуть у середу дводенну зустріч у столиці В'єтнаму - місті Ханої.

Це другий саміт США-КНДР, покликаний надати нового імпульсу підсумкам їхньої першої зустрічі в Сінгапурі в червні минулого року в сфері денуклеаризації Корейського півострова і нормалізації двосторонніх відносин.

Д.Трамп вже в літаку дорогою в Ханой написав у своєму Twitter, що сподівається на "дуже продуктивний" саміт.

Він повторив те, про що заявляв раніше: "При повній денуклеаризації Північна Корея швидко перетвориться в економічну наддержаву. Без цього (денуклеаризації - ІФ) стане ще гірше, ніж зараз. Голова Кім (лідер КНДР Кім Чен Ин) прийме мудре рішення!".

Разом з тим, з'ясувалося, що сторони реалізацію сінгапурських домовленостей розуміють кожна по-своєму. Як заявив спецпредставник США з Північної Кореї Стівен Біган, у цій сфері "немає узгодженого розуміння".

Пхеньян розраховував, що у відповідь на його конкретні дії в сфері відмови від ракетно-ядерної програми, припинення ядерних випробувань і ракетних пусків, демонтажу його ядерного і ракетного об'єктів, що почався, з боку США відбудуться пом'якшення санкцій і кроки, спрямовані на підписання мирного договору за підсумками Корейської війни 1950-1953 років. Окрім того, він домагається від США твердих гарантій своєї безпеки, що, як вважають спостерігачі, може включати в себе скорочення американської військової присутності в Південній Кореї.

Вашингтон послідовно заявляє, що зняття з Північної Кореї режиму санкції і підписання договору можливі тільки після досягнення остаточної, необоротної денуклеаризації КНДР, яка перевіряється.

При цьому Д.Трамп заявляє, що нікуди не поспішає, що розцінюється як деяке зниження рівня жорсткості вимог до Пхеньяну.

"Я не поспішаю. Я не хочу нікого квапити. Я тільки не хочу випробувань (ракетно-ядерних - ІФ). Поки немає випробувань, ми щасливі", - заявив американський президент.

Спостерігачі вважають, що на саміті в Ханої не слід чекати проривних рішень, наводячи на підтвердження не тільки цю заяву Д. Трампа, а й його зауваження з приводу того, що це не остання його зустріч з північнокорейським керівником.

Д.Трамп у неділю заявив журналістам в Білому домі: "Санкції зберігаються, всі зберігається. Але у нас є специфічне відчуття, і я вважаю, що ми прийдемо до чогось дуже хорошого".

Держсекретар США Майк Помпео в інтерв'ю телеканалу CNN підтвердив, що економічні санкції, "які не дозволяють іншим країнам торгувати, щоб не дозволяти Північній Кореї збагачуватися (...), безумовно, залишаються в силі".

Водночас, він зазначив, що можливі деякі послаблення в інших сферах, таких, як "людські обміни і багато іншого".

Ханойський саміт може увінчатися успіхом за умови, що сторони проявлять взаємну повагу, написало напередодні північнокорейське інтернет-видання Meari.

"Як наголошується в спільній декларації від 12 червня (2018 року за підсумками сінгапурського саміту сторін - ІФ), незмінною позицією двох наших республік є побудова нових відносин між двома країнами, встановлення тривалого міцного миру на Корейському півострові і просування шляхом повної денуклеаризації", - зазначило видання.

За інформацією видання, якщо дві країни не втратили початковий намір врегулювати свої ворожі відносини, виступити з правильними переговорними позиціями, "відмовившись від своїх давніх аргументів, і визнаючи, поважаючи один одного, вони в кінцевому підсумку прийдуть до взаємовигідного кінцевого результату".

Спостерігачі не виключають, що сторони на саміті в Ханої можуть домовитися про взаємне відкриття місій зв'язку та скасування обмежень на деякі об'єкти співробітництва між двома корейськими державами, в чому вони зацікавлені.

Представник адміністрації президента Південної Кореї заявив журналістам напередодні, що на Ханойській зустрічі Кім Чен Ин і Д.Трамп можуть оголосити про умови підписання мирного договору за підсумками Корейської війни 1950-1953 років.

"Я вважаю, що така можливість існує. Неможливо дізнатися, якою буде така декларація, але вірю, що США і Північна Корея можуть дійти згоди з питання про те, щоб якимось чином оголосити про закінчення війни", - сказав чиновник.

Проте, за його словами, процес заміни існуючого нині перемир'я мирним договором на практиці займе певний час. Для реалізації такого рішення будуть потрібні багатосторонні зусилля, включаючи обидві корейські держави і Китай.

Наразі між КНДР і США діє угода про перемир'я, підписана 27 липня 1953 року. З боку сил ООН документ підписав генерал-лейтенант армії США Вільям Гаррісон, з боку Корейської народної армії - північнокорейський генерал Нам Іль. Представник Південної Кореї був присутній на церемонії підписання угоди, однак поставити свій підпис відмовився.

У перший день саміту, як повідомила журналістам прес-секретар Білого дому Сара Сандерс, запланована коротка зустріч Д. Трампа і Кім Чен Ина в форматі "один на один" і обід, на якому будуть присутні по два помічники кожного з лідерів.

Д. Трампа будуть супроводжувати М.Помпео і глава президентської адміністрації Мік Малвані.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА