12:50 27.02.2019

Скасування статті КК про незаконне збагачення створює ризики для безвізу з ЄС - Гопко

2 хв читати
Скасування статті КК про незаконне збагачення створює ризики для безвізу з ЄС - Гопко

Визнання Конституційним Судом України статті ст. 368-2 "незаконне збагачення" неконституційною створює ризики для подальшої дії безвізового режиму для українців з Європейським Союзом, вважає голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

"Це створює певні ризики, тому що ми порушуємо одне із зобов'язань", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, чи може скасування статті КК про незаконне збагачення призвести до припинення безвізового режиму з ЄС.

"Дивитимемося на реакцію Європейського Союзу", - додала вона.

Водночас А.Гопко висловила сподівання на політичну відповідальність у контексті того, що в українському парламенті вже прозвучала ініціатива розробити новий законопроект, який поверне кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

На думку голови комітету, Конституційний Суд зайняв політичну позицію в цьому питанні.

"Очевидно, тут був тиск із боку Верховної Ради, тих депутатів, які занепокоєні (загрозою потрапити під дію статті - ІФ). Плюс, я думаю, деякі члени Конституційного Суду теж, можливо, не розуміють, як суспільству пояснити свій стиль життя, майна, доходів", - сказала нардеп.

Як повідомлялося, 27 лютого джерело в КС повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України про незаконне збагачення посадових осіб, оскільки її положення порушують презумпцію невинуватості.

У КС наголосили, що законодавче визначення "незаконного збагачення" як злочину робить можливим перекладення цього обов'язку з боку обвинувачення на сторону захисту. "Суть презумпції невинуватості в тому, що визначальним є припущення про невинуватість особи. Тому на особу не може бути покладено обов'язок доводити свою невинуватість і наявність обставин, що виключають кримінальну відповідальність", - повідомили в КС.

Зміни в ст. 368-2 Кримінального кодексу України щодо незаконного збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

У січні 2018 року група з народних депутатів спробувала декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект (№7499). Однак ініціатива викликала резонанс, урезультаті якого нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА