17:04 27.02.2019

Порошенко заявив, що внесе до ВР законопроект про покарання за незаконне збагачення, щойно КС оприлюднить рішення

2 хв читати
Порошенко заявив, що внесе до ВР законопроект про покарання за незаконне збагачення, щойно КС оприлюднить рішення

Президент України Петро Порошенко має намір внести до парламенту законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення після того, як Конституційний Суд оприлюднить рішення про визнання статті Кримінального кодексу "незаконне збагачення" неконституційною.

"Я хочу всіх заспокоїти і сказати, що як тільки рішення буде оприлюднено, як тільки ми з ним ознайомимося, я негайно дам доручення терміново, з урахуванням висновку Конституційного Суду, підготувати і внести до Верховної Ради (я визначу його як невідкладний) законопроект про передбачене покарання для чиновників за незаконне збагачення", - сказав він на засіданні Ради регіонального розвитку в Запорізькій області в середу.

П.Порошенко запевнив, що нову редакцію статті буде "виписано так, що і комар носа не підточить".

Він також зазначив, що це рішення КС "лише очікується, його ще ніхто не бачив", немає навіть підтвердження, але є негативна реакція в соціальних мережах.

Як повідомлялося, 26 лютого джерело в Конституційному суді України повідомило, що КС визнав неконституційною статтю 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

У КС наголосили, що законодавче визначення "незаконного збагачення" як злочину уможливлює перекладення цього обов'язку зі сторони обвинувачення на сторону захисту. "Суть презумпції невинуватості в тому, що визначальним є припущення про невинуватість особи. Тому на особу не може бути покладено обов'язок доводити свою невинуватість і наявність обставин, що виключають кримінальну відповідальність", - повідомили в КС.

Зміни до ст. 368-2 ККУ щодо незаконного збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент ухвалив у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

У січні 2018 року група з народних депутатів зробила спробу декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект (№7499). Проте ініціатива викликала резонанс, через що нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА