07:11 01.03.2019

Суд визнав недійсною і протиправною постанову ЦВК з роз'ясненням щодо агітації, задовольнивши позов Гриценка

2 хв читати
Суд визнав недійсною і протиправною постанову ЦВК з роз'ясненням щодо агітації, задовольнивши позов Гриценка

Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов кандидата в президенти України Анатолія Гриценка про визнання протиправною і недійсною постанову Центральної виборчої комісії України №376 від 22 лютого, якою роз'яснялися аспекти ведення передвиборчої агітації, зокрема, на підставі неоплачуваних договорів.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник А.Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький, відповідне рішення суд прийняв на засіданні, яке почалося о 17:00 28 лютого і завершилося після опівночі.

В якості третьої сторони на боці позивача А.Гриценка виступала кандидат в президенти Юлія Тимошенко, яку в суді представляв народний депутат і її уповноважений представник в ЦВК Сергій Власенко.

"Ми довели, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, вона не мала права тлумачити імперативну норму, яка забороняє оформлення договорів з виборцями, будь-які доплати їм з виборчого фонду. Таким роз'ясненням вони хотіли через компенсацію витрат легалізувати просто роздачу готівки через "прокладку", тобто виборчий фонд перерахує кошти на громадську організацію, а вона повинна компенсувати нібито витрати на телефонний зв'язок, проживання, поїздки", - зазначив Р.Чорнолуцький.

Він вказав, що дану постанову ЦВК не зобов'язані і не повинні застосовувати правоохоронні органи. "Відповідно, ці роз'яснення не можуть бути обов'язковими ні для окружних, ні для дільничних виборчих комісій, ні для інших суб'єктів виборчого процесу. А це означає, що використання юридичними особами грошей, які надійшли з виборчих фондів на так звані компенсації, протизаконно", - пояснив Р.Чорнолуцький.

Дане рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку у Верховному суді.

Як повідомлялося, 22 лютого ЦВК затвердила роз'яснення, в якому говориться, що участь виборців у здійсненні передвиборчої агітації, в тому числі на основі неоплачуваних договорів на її проведення, гарантована Конституцією України і не може бути обмежена.

У ЦВК зазначили, що залучення виборців до здійснення агітації можливо тільки на безоплатній основі. При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (включаючи перевезення багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

При цьому кошти, сплачені кандидатом на пост президента за таким договором, повинні бути відображені в звіті про надходження коштів на поточний рахунок виборчого фонду кандидата і їх використанні за кодом статті витрат "Інші витрати на передвиборну агітацію".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА