09:47 01.03.2019

Трамп пояснив відсутність домовленостей на саміті в Ханої небажанням КНДР піти на повну денуклеаризацію

2 хв читати
Трамп пояснив відсутність домовленостей на саміті в Ханої небажанням КНДР піти на повну денуклеаризацію

Лідер КНДР Ким Чен Ин на переговорах у Ханої відмовився від повної денуклеаризації, якої домагалися Сполучені Штати, це стало причиною відсутності конкретних домовленостей за підсумками саміту, заявив президент США Дональд Трамп.

В інтерв'ю телеканалу Fox News Д.Трамп пояснив, що наполягав на повній денуклеаризації, тоді як "Північна Корея хотіла часткової на певних об'єктах".

Д.Трамп також сказав, що не хотів йти на послаблення санкційного режиму до того, як Пхеньян представить програму денуклеаризації, до чого Ким Чен Ин "виявився не готовий".

Проте, характеризуючи результати саміту, Д.Трамп зазначив: "Ми провели в Ханої два дуже хороші дні, просто я думаю, що, можливо, ніхто з нас не був готовий".

Він високо оцінив обіцянку Ким Чен Ина не поновлювати ракетні та ядерні випробування. "Він не хоче проводити випробування, не має наміру це робити. Це багато означає", - заявив президент, додавши, що вірить північнокорейському лідеру.

Президент США провів телефонні переговори з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе та президентом Південної Кореї Мун Чже Іном, повідомляють американські ЗМІ з посиланням на прес-секретаря Білого дому Сару Сандерс.

За даними ЗМІ, Д.Трамп зателефонував С.Абе і Мун Чже Іну з "борта номер один" дорогою з В'єтнаму до США. Під час розмов Д.Трамп пообіцяв, що адміністрація США продовжить спілкування з КНДР і координацію зі своїми союзниками, повідомляють ЗМІ.

Розмови тривали по 10-15 хвилин.

Раніше японські та корейські ЗМІ вже повідомляли, що Д.Трамп після завершення саміту з Ким Чен Ином провів телефонні розмови з Мун Чже Іном та Сіндзо Абе. Тоді ЗМІ повідомляли, що С.Абе підтримав Д.Трампа в тому, що він "не обрав легкого компромісу" для вирішення північнокорейської проблеми. Мун Чже Іна, за даними ЗМІ, Д.Трамп попросив сприяти в подальшому налагодженні діалогу з лідером КНДР.

Той факт, що зустріч президента США і лідера КНДР закінчилася без конкретних домовленостей, пояснюється небажанням президента повторити помилку свого попередника Барака Обами, який підписав угоду з Іраном за ядерною програмою, заявила прес-секретар Білого дому.

"Президент Б.Обама відмовився дистанціюватися від поганої угоди з Іраном. Президент Дональд Трамп відмовляється від того, щоб повторювати ту саму помилку з Іраном, Північною Кореєю чи з кимсь іншим", - написала С.Сандерс у своєму акаунті у Twitter.

Вона додала, що "президент Трамп ставить інтереси безпеки американського народу вище за політику".

Як повідомлялося, американсько-північнокорейський саміт у Ханої, що відбувся 27-28 лютого, завершився без конкретних домовленостей. Д.Трамп на підсумковій прес-конференції заявив, що прийняв рішення "почекати", а не укладати "поганої угоди".

Раніше він називав "поганою угодою" Спільний всеосяжний план дій з Іраном та оголосив про вихід США з угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

Євросоюзу необхідний "стрибок" в оборонній політиці, вважає Боррель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА